Društvo

Božović se sastao sa Amfilohijem

Ambasada Srbije: Podržavamo održavanje liturgije bez vjernika

Ambasada Srbije u Crnoj Gori snažno i u potpunosti podržava stav i saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) oko proslave Vaskrsa i poziva i moli sve državljane Srbije u Crnoj Gori da se pridržavaju ovog stava MCP, kao i svih preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore.

Ambasada Srbije: Podržavamo održavanje liturgije bez vjernika Foto: Foto: Ambasada Srbije
Izvor

Ovo je saopšteno nakon današnjeg sastanka ambasadora Srbije Vladimira Božovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Na sastanku, ambasador je uputio punu podršku MCP i mitropolitu lično u njegovom radu i naporima da se liturgijski i crkveni zivot prilagodi mjerama zaštite od opasne zarazne bolesti, što nimalo nije lako - navodi se u saopštenju.

MCP je, podsjetimo, danas pozvala svoje vjernike da vaskršnje praznike proslave uz poštovanje crkvenih i zdravstvenih pravila i najavila da će liturgiju u nedjelju služiti bez njihovog prisustva.

Dodaje se da se ambasador Božović kritički osvrnuo na zadržavanje Amfilohija kao čovjeka koji uživa ogromni ugled ne samo u Crnoj Gori i Srbiji, već, kako se navodi, u čitavom pravoslavlju.

- Ali i kao građanina Crne Gore od 83 godine koji spada u viskorizičnu kategoriju stanovništva ,a prema kome nisu primijenjene mjere zaštite koje upravo propisuje NKT Crne Gore. I ovim današnjim saopštenjem MCP i mitropolit Amfilohije pokazuju duboko i istinsko poštovanje države Crne Gore i svih mjera i preporuka koje kao i dosada propisuje NKT - navodi se u saopštenju.

Portal Analitika