Abiznis

Alimentacioni fond: Isplaćeno 28.897,28 eura za 65 djece

Na osnovu 50 rješenja centara za socijalni rad kojima je priznato pravo na privremeno izdržavanje djeceAlimentacioni fond: Isplaćeno 28.897,28 eura za 65 djece Foto: CFI
Portal AnalitikaIzvor

Odjeljenje Alimentacionog fonda, 17. juna izvršilo je isplatu privremenog izdržavanja u ukupnom iznosu od 28.897,28 eura, a na osnovu 50 rješenja centara za socijalni rad kojima je priznato pravo na privremeno izdržavanje djece, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

“Od navedenog ukupnog iznosa 28.897,28 eura, na ime privremenog izdržavanja isplaćen je iznos od 25.968,36 eura, dok je na ime troškova izvršnog postupka, koji su takođe djeci priznati u dostavljenim rješenjima centara za socijalni rad, isplaćeno 928,92 eura”, saopšteno je iz tog resora.

Kako dodaju, kada je u pitanju struktura rješenja po opštinama, najveći broj se odnosi na JU Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva, PJ Budva – 11 rješenja, zatim, Bar i Danilovgrad po 9, Podgorica 8, Bijelo Polje i Mojkovac po 3, Pljevlja i Cetinje po 2, Berane, Plav i Golubovci po 1.

“Privremeno izdržavanje na osnovu 50 rješenja isplaćeno je za 65 djece i to za uzrast do 5 godina isplaćeno je za 2 djece, uzrast od 6 do 13 godina za 32 djece i uzrast od 14 do 18 godina isplaćen je iznos za 30 djece”, kazali su iz Ministarstva finansija.

Kada je riječ o strukturi po polu roditelja, koji su kao zakonski zastupnici djece podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na privremeno izdržavanje, a čijoj je djeci isplaćeno privremeno izdržavanje, očeva je ukupno 5, a majki 39.

“Takođe, u međuvremenu za 18 djece prestalo je pravo na privremeno izdržavanje, iz razloga što su dužnici izdržavanja, u pojedinim slučajevima, počeli sa urednim izmirivanjem obaveze plaćanja alimentacije ili se radi o slučajevima u kojima su djeca navršila 18 godina života. U odnosu na ukupan broj djece (64) kojoj je 10.05.2024. godine isplaćen iznos privremenog izdržavanja u 20 % slučajeva pravo na privremeno izdržavanje je prestalo jer je dužnik izdržavanja počeo sa redovnom uplatom alimentacije zakonskom zastupniku”, navode u saopšđtenju.

Alimentacioni fond je, takođe, nakon isplate privremenog izdržavanja u maju 2024. godine, donio i 46 rješenja o povraćaju isplaćenog iznosa privremenog izdržavanja.

“U 46 slučajeva povraćaja čeka se da istekne rok od 8 dana od dana prijema rješenja, nakon čega će biti poznata informacija da li je bilo dobrovoljnog povraćaja isplaćenih sredstava od strane dužnika izdržavanja prema Alimentacionom fondu”, zaključuju u saopštenju.


Portal Analitika