Abiznis

Dijele dividendu u bruto iznosu od 8,2 miliona eura

Aleksandar Mijušković reizabran na funkciju predsjednika Odbora direktora CGES-a

Na danas održanoj 14. redovnoj Skupštini akcionara CGES-a Aleksandar Mijušković reizabran na funkciju predsjednika Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema. 

Aleksandar Mijušković reizabran na funkciju predsjednika Odbora direktora CGES-a Foto: CGES
Portal AnalitikaIzvor

Akcionari su, takođe, usvojili odluku i o razrješenju i izboru novih članova Odbora direktora kompanije, pa su tako reizabrani članovi koji predstavljaju državni kapital u Kompaniji: Aleksandar Mijušković, dipl.inž.el., Zdravko Blečić, mr državno pravnih i evropskih studija, Almedina Husović, dipl. pravnik i Mijat Mirković, dipl.el.inž. Akcionarsko društvo „Elektromreža Srbije“ u Odboru CGES-a zastupaće, kao i do sada, Jelena Matejić, dipl.ecc., a italijansku energetsku kompaniju Terna – Rete Elettrica Nazionale S.p.A, dosadašnji članovi Đakomo Donini i Guido Guida.

Istog dana održana je konstitutivna sjednica novoizabranog Odbora direktora, na kojoj je odlučeno da funkciju predsjednika Odbora direktora u narednom mandatu obavlja Aleksandar Mijušković, dok je zamjenik potpredsjednika Đakomo Donini.

Reizabrani predsjednik Odbora direktora, Aleksandar Mijušković, nakon konstitutivne sjednice Odbora direktora, istakao je da mu je čast što je opet na čelu kompanije kakva je CGES.

„Veoma sam ponosan na učinjeno u prethodnom periodu, kako u dijelu realizovanih investicija, tako i finansijskim pokazateljima, koji CGES svrstavaju među najuspješnije crnogorske kompanije. Prethodne dvije godine imali smo jasnu viziju i pokazali smo da imamo sposobnost i snagu da tu viziju i realizujemo. Dobre poslovne prakse, brzo prilagođavanje velikim promjenama i neprekidna posvećenost razvoju su odlike naše kompanije. Težnja ka razvoju, što je naš primarni cilj, istraživanje novih ideja, poštovanje i podsticanje različitih mišljenja, zajedno doprinose kako uspjehu kompanije, tako i njenih zaposlenih. CGES je u prethodnom periodu, vjerujemo, ne samo u našim lokalnim okvirima, prepoznat po značajnim investicionim ulaganjima u razvoj prenosnog sistema. Ovdje se posebno ističe projekat podmorske interkonekcije sa Italijom, odnosno projekat Trans-Balkanskog koridora kojim će biti napravljen energetski most od Italije preko Crne Gore, BIH, Srbije sve do Rumunije, u okviru koga se već do kraja godine očekuje završetak dalekovoda 400 kV “Lastva – Pljevlja” i kompletiranje 400 kV prstena, što je zaista zavidan uspjeh za našu državu", rekao je Mijušković.

Sa ostvarenom neto dobiti od 20,3 miliona eura, što je, kako navode, istorijski rezultat CGES-a, i investicionim zamahom koji su, ističu, u značajnoj mjeri realizovali, ne samo da su, kako kažu, ostvarili zacrtane ciljeve, već su ih i premašili.

"Direktnu korist od ovakve dobiti imaju svi naši akcionari, kojima ćemo, zahvaljujući usvojenoj odluci na današnjoj Skupštini akcionara, isplatiti dividendu u bruto iznosu od 8,2 miliona eura. Izuzetan je podatak", zaključio je Mijušković, da je do sada akcionarima CGES-a isplaćena dividenda u iznosu od 33.782.023 eura.

Na današnjoj sjednici je i, kako je saopšteno, a uzimajući u obzir sve navedene okolnosti koje će imati efekta na poslovanje CGES-a u narednom periodu, a u cilju finansijske stabilnosti i održivosti poslovanja Kompanije, predloženo da se po osnovu ostvarene dobiti u 2022. godini koja iznosi 20,3 miliona eura, isplati bruto dividenda akcionarima CGES-a u ukupnom iznosu od 8,2 miliona eura, a da se preostali dio kao neraspoređena dobit akumulira sa dobiti iz prethodnih godina, što su akcionari i jednoglasno prihvatili.

"U nastavku današnje Skupštine, akcionari su, shodno Zakonu o privrednim društvima, a po utvrđenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom Društva, jednoglasno usvojili odluke i o finansijskim iskazima sa izvještajem revizora, zatim Izvještaj o poslovanju za 2022. godinu, kao i politiku zarada, a potvrdili su i odluku o izboru “Ernst & Young” za revizora u 2023. godini", navodi se u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.