Društvo

Alarm: Danas do 42 stepena, sjutra do 44?!

Izvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Hidrometeorološkog zavoda, mjerenja pokazuju i da će sjutra po kotlinama temperatura dostići kritičnih 44 stepena, pa se građanima savjetuje da ostanu kod kuće u periodu od 10 do 17 časova. Ukoliko je neophodno, obavezno je nošenje zaštitne odjeće od lakog materijala - pamučna i lanena tkanina, kao i naočara za sunce, kapa ili šešira.

Iako će mnogi poželjeti da osvježenje potraže na planini ili moru, prema riječima meteorologa Dragana Burića, treba imati u vidu da je upravo tamo najjače ultravioletno zračenje. Stoga, ne treba se izlagati suncu vodeći se temperaturnom razlikom između Glavnog grada i regiona, jer će indeks UV zračenja imati rekordne vrijednosti .

Svi oni koji žele da se rashlade u moru ili rijeci treba postepeno da ulaze u vodu zbog velike razlike u temperaturi. Nije dobro zagrijan naglo ulaziti u vodu, jer može doći i do tragičnih posljedica. Potreban je period u kome ćemo se polako prilagoditi temperaturi mora, polako ući, malo pokvasiti tijelo, i kad se temperatura tijela prilagodi, kada se malo spusti, onda ući u vodu. Stres je za organizam ako sa 40 stepeni na kopnu, uđete u more koje ima temperaturu, na primjer, 25 stepeni.

Takođe, stručnjaci preporučuju uzimanje laganijih obroka, hrane koja nije masna i začinjena, što više voća i povrća.

Podsjećamo i da voda ne štiti od ultravioletnih zraka i u more moramo ulaziti namazani zaštitnim kremama. Takođe, poslije svakog kupanja treba se ponovo namazati, a to posebno važi za djecu jer ona imaju osjetljivu kožu.

Svjetska zdravstvena organizacija konstatovala da je u posljednjih deset godina u porastu broj oboljelih od melanoma i da je primjećeno da koža pamti sve one opekotine iz mladosti.

Izmjerena temperatura po gradovima u 12 sati:

Podgorica - 35.4

Pljevlja – 31.4

Kolašin – 33.9

Nikšić – 33.8

Žabljak – 28.9

Cetinje – 35

Herceg Novi – 33.2

Ulcinj – 31.3

Bar – 29.7

U Podgorici je 24.avgusta 2007.godine izmjereno rekordnih 44,2 stepena. Da li ćemo ove godine oboriti rekord?

foto:novosti rs

Portal Analitika