Politika

Akcije Pobjede prodao juče Soković?

Izvor

Kako pišu današnje Vijesti, radi se o paketu akcija identičnom onom koji je, prema listi vlasnika iz Centralne depozitarne agencije, (CDA), do sada posjedovao peti po veličini akcionar novinske kuće, Goran Soković.

Transakcija je na Montenegroberzi obavljena posredstvom bjelopoljske brokerske kuće Market broker, čiji je vlasnik Rešad Hadžajlić. On, međutim, listu nije htio da otkrije identitet kupca i prodavca akcija Pobjede, što se, kako podsjeća list, „moglo i očekivati, budući da brokere na to obavezuje kodeks prema kojem rade.“

Vijesti navode da „njihovi izvori s tržišta kapitala“ tvrde da je kupac ovog paketa akcija „lice nepoznato široj javnosti, ali i da neće biti iznenađenje ukoliko se radi o licu povezanom sa Sokovićem, te da je ova kupoprodaja moguće bila unaprijed dogovorena.“

List tvrdi da je Šarićeva grupacija, nakon države, koja je u posjedu 84,73 posto akcija Pobjede, sa 6 odsto vlasništva, njihov najveći akcionar. Jučerašnju berzansku transakciju list tumači kao želju da se Sokovićevo i Šarićevo ime više ne povezuje sa crnogorskim dnevnim listom, jer je to „kompromitujuće za Vladu“.        

Dan, međutim, ne postavlja ograde o tome da li je juče akcije Pobjede prodao upravo  Goran Soković. List navodi da je Soković prodao akcije po cijeni 2,54 eura „što je četiri puta jeftinije u odnosu na cijenu po kojoj ih je kupio u vrijeme berzanskog buma“, prije dvije i po godine.      

Dan podsjeća da je za Sokovićem srpsko Specijalno tužilaštvo u aprilu podiglo optužnicu i raspisalo Interpolovu potjernicu za šverc 2,1 tone kokaina iz Južne Amerike. Na osnovu te optužnice crnogorska policija uhapsila ga je 9. februara, zajedno sa Dejanom Šekularcem.

Nakon dva dana oni su pušteni iz pritvora u Spužu, jer Specijalno tužilaštvo iz Beograda nije kolegama u Crnoj Gori dostavilo potrebnu dokumentaciju u vezi istrage „Balkansi ratnik“.

Soković je, tvrdi Dan, akcije Pobjede kupio sa povezanim licima, njih sedam, i to preko pljevaljske firme „Mat kompani“. 

  

Portal Analitika