Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Ahmetović: Situacija u CG zabrinjavajuća, pro-evropske snage moraju nastaviti da rade na procesu pristupanja EU

"Kao multietnička i multikulturna zemlja, Crna Gora je svjetionik nade za dalji proces proširenja EU"

Ahmetović: Situacija u CG zabrinjavajuća, pro-evropske snage moraju nastaviti da rade na procesu pristupanja EU

Na inicijativu zajednice udruženja crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj, održan je online sastanak sa Adisom Ahmetovićem izvjestiocem za Zapadni Balkan, parlamentarne grupe SPD u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga.

Ahmetović: Situacija u CG zabrinjavajuća, pro-evropske snage moraju nastaviti da rade na procesu pristupanja EU Foto: eMDe Alijansa
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica eMDe Alijanse Emira M Ličina ukratko je upoznala Ahmetovića sa brojnošću i organizacijom crnogorske dijaspore u SR Njemačkoj i prenijela njenu zabrinutost ukupnom društveno-političkom situacijom u Crnoj Gori. 

„Ona je upoznala Ahmetovića sa konkretnim primjerima kršenja slobode govora, takođe ga je podrobno informisala o pokušajima oduzimanja biračkog prava pripadnicima dijaspore koji posjeduju isključivo crnogorsko državljanstvo i prebivalište u Crnoj Gori, što je direktan udar na elementarna ljudska prava, a čemu dijaspora ima namjeru oštro da se suprostavi“, navodi se u saopštenju. 

Ahmetović je istakao da pomno prati politička dešavanja u Crnoj Gori i da je ovo što se trenutno dešava u našoj zemlji zabrinjavajuća situacija.

„Uprkos svim aktuelnim dešavanjima i očiglednim stranim uticajima za budućnost Crne Gore u EU, čvrsto je uvjeren da sve pro-evropske snage moraju nastaviti da aktivno rade na procesu pristupanja EU“, kaže se u saopštenju. 

On je kazao da Crna Gora i SR Njemačka imaju dobre odnose i da su pouzdani partneri. Njegova posebna podrška ide onima koji će sačuvati multietnički i multikulturalni sklad u zemlji i nastaviti evroatlantski put Crne Gore.

„Takođe je naveo da mu je drago da je imao priliku da razgovara sa predstavnicima crnogorske dijaspore. Dijalog uvijek stvara mogućnosti za izgradnju mostova saradnje i prijateljstva između zemlje porijekla i Savezne Republike Njemačke. Stoga je pozvao Ličinu da se organizuje sastanak sa širim sastavom eMDe Alijanse, gdje bi se detaljnije razgovaralo o temama koje su od interesa za crnogorsku dijasporu u Njemačkoj, npr. iz oblasti boravka i rada u Njemačkoj“, ističe se u saopštenju.

„Kao multietnička i multikulturna zemlja, Crna Gora je svjetionik nade za dalji proces proširenja EU“, kazao je gospodin Ahmetović.

Zajednica će, navode, u narednom periodu poraditi na održavanju ovakvih i sličnih sastanaka, sa predstavnicima svih relevantnih adresa, kako bismo što bolje upoznali naše partnere u Njemačkoj sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.