Društvo

Pravila za bezbjedno putovanje

Aerodromi: Ko može na let bez maske i za koga je obavezna

Aerodromi Crne Gore pojasnili su danas na svojoj Fejsbuk stranici koja pravila važe za bezbjedna putovanja tokom epidemije koronavirusa, u avio-kompanijana koje Crnu Goru povezuju s drugim zemljama.

Aerodromi: Ko može na let bez maske i za koga je obavezna Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, Austrian Airlines, avio-kompanija koja trenutno povezuje Podgoricu i Beč, zahtijeva obavezno nošenje medicinske maske (isključivo FFP2, N95 ili KN95) bez ventila tokom leta za putnike starije od 15 godina.

– Izuzetak su trudnice i djeca uzrasta od šest do 14 godina, koji mogu nositi obične hiruške i community maske tokom leta. Izuzetak su djeca mlađa od šest godina – ističu iz Aerodroma.

Avio-kompanija Wizz Air, koja trenutno povezuje Podgoricu i Memingen, a od 12. februara otvara i liniju ka Dortmundu, zahtijeva od putnika nošenje hiruške maske ili maske višeg nivoa zaštite (FFP2 ili FFP3) i zabranjuje upotrebu maski koje putnici sami naprave ili prekrivanje lica odjećom.

– Izuzetak su djeca mlađa od šest godina. Iste uslove letjenja ka Njemačkoj propisuje i Air Serbia – navode iz Aerodroma.

Oni ističu i da je na aerodromima u Njemačkoj i na svim Lufthansa letovima širom svijeta obavezna upotreba medicinske, odnosno hirurške maske (tip FFP2, N95 ili KN95 maska bez ventila).

– Izuzetak od obaveze nošenja zaštitne maske mogu imati i putnici koji uslijed zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da nose zaštitnu masku, za šta je neophodno odobrenje avio-kompanije uz ljekarsku dokumentaciju. Molimo putike da prije leta provjere sa avio-kompanijom uslove ulaska na let odnosno ulaska u zemlju koja im je destinacija – poručuju iz Aerodroma.

Portal Analitika