Društvo

AEM: Kroz strip i crtani film jačati medijsku pismenost kod djece

Inicijativa ima za cilj da jača kritičko mišljenje kod najmlađih i doprinosi boljem razumijevanju medijskih sadržaja

AEM: Kroz strip i crtani film jačati medijsku pismenost kod djece Foto: Agencija za elektronske medije
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za elektronske medije (AEM) danas je predstavila strip i crtani film „Sajber sa sajberom“ posvećen jačanju medijske pismenosti kod djece. 

Kako dodaju iz AEM-a, ta inicijativa ima za cilj da jača kritičko mišljenje kod najmlađih i doprinosi boljem razumijevanju medijskih sadržaja. Edukacijom kroz zabavu, strip i dva nastavka crtanog filma će djeci pružiti neophodne alate i znanja za bolje snalaženje u savremenom medijskom okruženju.

Kako ističu, prilikom predstavljanja stripa i crtanog filma, pomoćnica direktorice u Agenciji za elektronske medije, Elvira Ceković istakla je da žele da djeca i tinejdžeri razviju kritičko razmišljanje kada je riječ o informacijama koje nalaze online i da steknu vještine koje će im omogućiti da se sigurno kreću u digitalnom svijetu.

“Cilj nam je da edukujemo roditelje i nastavnike o važnosti ovih tema, kako bi mogli da pruže podršku djeci u ovom procesu”, navodi Ceković.

Ona je kazala da strip i crtani film prate avanture mladog junaka Sajbera, koji se suočava sa raznim izazovima u digitalnom okruženju. Kroz njegove priče, najmlađi se uče kako prepoznati lažne vijesti, kako zaštititi svoje privatne podatke i kako se ponašati pristojno u online komunikaciji.

Službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima Damir Nikočević, najavio je da će strip biti korišten u neformalnim obrazovnim programima i radionicama u organizaciji Agencije, a biće i široko distribuiran ciljnoj grupi, dok će crtani film biti ponuđen na emitovanje televizijskim stanicama u Crnoj Gori, a naknadno će biti objavljen na YouTube kanalu i društvenim mrežama Agencije.

Takođe, radionice sprovedene u srednjim školama tokom aprila pokazale su veliku zainteresovanost srednjoškolaca/ki za najnovije trendove u tradicionalnim i novim medijima i mehanizme borbe protiv dezinformacija, lažnih vijesti i medijskih manipulacija, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika