Društvo

Tokom današnjeg uništavanja istopljeno je 798 komada oružja

Adžić: Uništavanjem oružja do bezbjednijeg društva

Crna Gora je čvrsto opedijeljena da jača mehanizme kontrole naoružanja i radi na podizanju svijesti javnosti o opasnostima oružja, poručio je ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filipa Adžića povodom uništavanja oružja u Nikšiću, koje je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa UNDP/SEESAC - Centrom za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi.

Adžić: Uništavanjem oružja do bezbjednijeg društva Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

Adžić je saopštio da je današnje uništavanje oružja rezultat kontinuiranog rada i saradnje između različitih činilaca, uključujući državne institucije, civilno društvo i međunarodne partnere.

"Sa svakim uništenim komadom vatrenog oružja korak smo bliže društvu u kojem preovladava mir i bezbjednost. Kroz našu dobru saradnju, uspjeli smo ostvariti značajan napredak u demilitarizaciji i osigurati sigurnost u našoj zemlji, te očekujem da ćemo u budućem periodu nastaviti sa zajedničkom promocijom kulture nenasilja", naglasio je on.

Ministar je izrazio veliku zahvalnost partnerima iz UNDP-a/ SEESAC-a i Delegacije EU za konstantnu podršku i pomoć u sprovođenju aktivnosti uništenja oružja, a svim navedenim partnerima i OEBS-u na implementaciji Mape puta u vezi sa malim i lakim oružjem koja je dala smjernice za efikasnu kontrolu oružja, smanjenje krijumčarenja oružja i unapređenje kapaciteta u sektoru sigurnosti.

V.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova istakla je da bolje upravljanje malokalibarskim i lakim oružjem spašava živote.

"Podaci iz SEESAC-ove Platforme za monitoring oružanog nasilja ukazuju da se u periodu od 2020. do 2022. godine u Crnoj Gori dogodio 171 incident sa vatrenim oružjem, uključujući i slučajeve porodičnog nasilja, a među žrtvama je bilo 122 muškarca i 29 žena. Nažalost, ovi incidenti su imali 36 smrtnih ishoda – 8 žena i 28 muškaraca. Ove brojke nam ukazuju na hitnu potrebu bavljenja rizicima povezanim sa ilegalnim posjedovanjem i zloupotrebom vatrenog oružja. Crna Gora je od 2017. godine uspješno deponovala oko 4.071 komada malokalibarskog i lakog oružja, uz gotovo 96.000 komada municije. Vjerujemo da će, kroz nastavak saradnje Crne Gore sa UNDP-om i SEESAC-om, količina vatrenog oružja i municije koja će biti uništena tokom naredne godine premašiti dosadašnju, što će doprinijeti većoj stabilnosti i miru za zemlju i region", rekla je Paniklova.

Ona je uvjerena da Crna Gora, aktivnim doprinosom SEESAC programu, jača kolektivnu posvećenost kreiranju svijeta bez siromaštva, nejednakosti i oružanog nasilja.

Zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe kazala je da Misija podržava kampanju “Poštuj zivot - vrati oružje”.

"Više nego ikada vidimo koliko je važno smanjiti količinu oružja u privatnom vlasništvu. Ohrabrujemo sve da pozovu policiju i vrate oružje radi sopstvene i bezbjednosti najmilijih ",kazala je Leirtroe.

Današnja aktivnost predviđena je u sklopu sprovođenja Odluke Savjeta Evropske unije 2019/2111 koja podržava jačanje kapaciteta za kontrolu malog i lakog naoružanja u regionu, a u okviru projekta koji je finansiran od strane Evropske unije.

Tokom današnjeg uništavanja istopljeno je 798 komada oružja.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H Hepek_neregistrovani
13.06.2023. 16:05

Prvo droga, onda oružje, onda drva,....Kod nas su samo pravi kriminalci uniformisani i naoružani!

0
0
G Garfangel_neregistrovani
07.06.2023. 17:57

Da li je sve uništeno ili kao sa cigaretama?

4
0
H Hunter6
07.06.2023. 16:54

Da konobar ima pojma o svom poslu, znao bi da je pravi problem antisocijalno ponasanje a ne noz, pistolj, palica, cekic itd. Ali on ovo radi po naredjenju jer su ovo nasusni politicki poeni za OKG GAD-URU i samo naivni i posteni gradjani predaju (ne vracaju jer je njihovo a ne drzavno) oruzje na Balkanu. Razoruzaj narod i mozes da radis s njim sto ti je cef!

2
0
N Nikola_neregistrovani
07.06.2023. 15:46

Da ne bude kao i cigare što uništi URA

5
0
v voljee_neregistrovani
07.06.2023. 15:37

SDT ako smije neka prati kamione Dake D. i ostalih iz NK noćas. Oružje im je dobra kombinacija.

12
0