Politika

Adžić u Tirani: Humanost i solidarnost kao temelj bezbjednosti, Crna Gora čvrsto uz EU

Crna Gora je u punoj solidarnosti sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom u njihovoj borbi za slobodu  i pružanje otpora malignim uticajima po razvoj demokratije. Pružamo punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i sprečavanju daljeg narušavanja ljudskih prava“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani.

Adžić u Tirani: Humanost i solidarnost kao temelj bezbjednosti, Crna Gora čvrsto uz EU Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na temu saradnje u rješavanju bezbjednosnog uticaja proisteklog iz rusko-ukrajinskog rata, Adžić je naglasio značaj saradnje crnogorske Policije sa EUROPOL-om, te snaženje regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, suzbijanja krijumčarenja oružja kao i u oblasti sajber bezbjednosti.

"U tom kontekstu on je podsjetio na ko-lidersku ulogu koju je Crna Gora u prethodnom periodu imala na planu zajedničkih istraga, razmjene informacija i jačanju kapaciteta u borbi protiv krijumčarenja oružja (EMPACT FIREARMS). Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora biti sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala, posebno imajući u vidu nedavni sajber napad kojem je Crna Gora bila izložena", navode u saopštenju. 

U kontekstu rata u Ukrajini, Ministarstvo unutrašnjih poslova će povećati spremnost mehanizama za praćenje rizika od trgovine ljudima, a dodatni doprinos na planu sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela daće i novoformirana MUP-ova Jedinica za obradu podataka o putnicima u avio saobraćaju.

Adžić je kazao da je po pitanju jačanja sistema upravljanja migracijama, azilom i granicama Crna Gora kao hitnu reakciju na priliv izbjeglica iz Ukrajine, uvela institut privremene zaštite koji je isti kao i u zemljama članicama Evropske unije, sa fokusom na zbrinjavanje ovih lica.

„Pored humanog akspekta, Crna Gora poseban akcenat stavlja i na bezbjednosni aspekt migracija, te će u tom pravcu MUP u saradnji sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama nastaviti da prati trendove i pruža podršku u cilju zaštite kako ovih lica, tako i bezbjednosti Crne Gore“, zaključio je Adžić.

Portal Analitika