Politika

Sastanak u Briselu

Adžić - Picula: Podrška EU Crnoj Gori neupitna

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se danas u Briselu sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Toninom Piculom.

Adžić - Picula: Podrška EU Crnoj Gori neupitna Foto: MUP
Portal AnalitikaIzvor

Tokom razgovora izvjestilac Picula kazao je da je kriza u Ukrajini obnovila značajnije interesovanje unutar EU za dalja proširenja, te da Crna Gora treba da iskoristi narednih godinu dana i intenzivira reformske aktivnosti ka što skorijem članstvu u EU.

S tim u vezi, pohvalio je i posjetu Adžića Ukrajini, kojom jepokazao da zvanična Crna Gora baštini EU vrijednosti i slijedi EU politike.

Susret je bio prilika i za razgovor o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, gdje su se sagovornici usaglasili da je Crna Gora lider kada su u pitanju evropske integracije, ali da odgovornim pristupom treba rješavati probleme deblokade institucija, te da je podrška EU Crnoj Gori neupitna.

Izvjestilac Picula se osvrnuo na preporuke Evropskog parlamenta, iz kojih se, kako je rekao, vidi da Crna Gora i njeni građani i prije ulaska u EU moraju osjetiti benefite članstva.

Adžić je naglasio da je Vlada Crne Gore spremna da pravi kompromise kako bi ubrzala evropski put, ali nije spremna na kompromise sa kriminalom. 

Na kraju Adžić se zahvalio na podršci koju izvjestilac Picula u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i izrazio očekivanje da će ona biti još intenzivnija u budućem periodu.

Portal Analitika