Crna hronika

Viši sud ponovo utvrdio da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona po zamolnici Južne Koreje i SAD, konačnu odluku donosi ministar pravde

Advokat Rodić: Zakon upućuje da se Do Kvon izruči Južnoj Koreji

Kralj kripto valuta Do Kvon bi shodno zakonskim razlozima trebalo da bude izručen prije Južnoj Koreji nego Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazao je advokat Goran Rodić.

Advokat Rodić: Zakon upućuje da se Do Kvon izruči Južnoj Koreji Foto: Boris Pejović
PobjedaIzvor

“Svi zakonski razlozi, odnosno Evropska konvencija o ekstradiciji, Bilateralni ugovor koji imamo sa Amerikom i crnogorski Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći stoprocentno upućuju da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji kada se bude donosila takva odluka”, precizirao je za Pobjedu advokat Rodić.

Suđenje Do Kvonu u SAD 25. marta: Pristao na izručenje
2
Suđenje Do Kvonu u SAD 25. marta: Pristao na izručenje
17.01.2024 08:15


advokat Rodić.

Ukoliko Apelacioni sud potvrdi rješenje Višeg suda ekstradicioni postupak protiv Do Kvona će se nastaviti pred ministarstvom pravde.

“Ministar pravde Andrej Milović je nadležan da uz poštovanje obaveza konvencije o bilateralnim ugovorima odluči da li će Do Kvona izručiti SAD ili Južnoj Koreji”, pojasnio je advokat Rodić.

Dok za advokata Rodića odluka o tome da li će Do Kvon biti izručiti SAD ili Južnoj Koreji mora da se zasniva na zakonima i ugovorima, za ministra Milovića je, kako je to ranije izjavio, ona zapravo politička.

“SAD su naš glavni spoljnopolitički partner, želimo da što prije potpišemo bilateralni sporazum o izručenju da bismo na taj način napravili pravni okvir za buduća izručenja”, poručio je Milović.

Komentarišući medijske tekstove u kojima se navodi da je Savezni sud u SAD odložio suđenje Do Kvonu za 25. mart jer bi do tada on mogao biti izručen Americi za advokat Rodić ističe da nijesu slučajni.

On smatra da informacija prezentirana na ovaj način nekom odgovara i predstavlja jedan vid pritiska da Do Kvon bude izručen Americi.

Komisija za hartije od vrijednosti pred američkim saveznim sudom povela je postupak protiv kompanije „Terraform Labs“ i njenog suosnivača Do Kvona zbog navodne prevare sa kriptovalutama u vrijednosti od 40 milijardi dolara, ali u građanskoj parnici, kako je pojasnio advokat Rodić.

“Kako se Do Kvon već skoro godinu nalazi u zatvoru u Crnoj Gori, advokati koji ga zastupaju pred američkim saveznim sudom nijesu pristali na mogućnost da mu se sudi u odsustvu. Sudu u Americi je poznato da je u toku ekstradicioni postupak pa suđenje odlaže kako bi vidjeli kome će Crna Gora izručiti Do Kvona”, navodi advokat Rodić.

Do Kvon je prilikom izjašnjenja na molbe vlasti Južne Koreje i SAD pred sudijom za istrage Višeg suda u Podgorici dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima obje države.

Prema navodima molbe Ministarstva pravde Republike Koreje od 29. marta i njene dopune od 6. septembra, Do Kvon se potražuje u cilju vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela povreda Zakona o finansijskim investicionim uslugama i tržištu kapitala (prevarno nepošteno trgovanje), privrednih zločina i kršenja javne ponude u toj zemlji.

Vlasti SAD su Do Kvona 3. aprila zatražile takođe zbog vođenja krivičnog postupka koji je protiv njega pokrenut po optužnici Okružnog suda Sjedinjenih Država Južnog okruga Njujorka 23. marta 2023. godine zbog krivičnog djela zavjera radi činjenja prevare u vezi sa ugovorom o prodaji robe, manipulacijama prilikom kupovine i prodaje hartija od vrijednosti i prenosom međudržavnih doznaka.

,,Kralj kriptovaluta“ Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu odakle su sa lažnim pasošima Kostarike pokušali da odlete za Dubai.

Prilikom pretresa policija je kod njih pronašla i putne isprave Belgije.

Tokom sudskog postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici zbog falsifikovanja isprava Korejci su prilikom davanja odbrana tvrdili da su sa pasošima Kostarike i Belgije koje su dobili preko agencije u Singapuru putovali po svijetu, te da iz tog razloga nijesu sumnjali u njihovu vjerodostojnost.

Do Kvon je kazao i da su nekoliko dana nakon što su dobili pasoše Belgije on i njegov saradnik vidjeli da su imena kao i datumi rođenja u pasošima pogrešni i da ih iz tog razloga nijesu koristili.

“Nijesmo sumnjali da može da dođe do takve greške pa nijesmo provjeravali pasoše prilikom primopredaje. U trenutku kada smo se obratili za pasoš Belgije, aplicirali smo i za pasoš Granade, koji je odbijen, kao i za pasoš Kostarike, koji je usvojen, usljed čega smo izgradili odnos povjerenja sa ovom agencijom”, kazao je Do Kvon.

Do Kvon i njegov saradnik Hon Čand Jun su zbog falsifikovanja isprava pred podgoričkim Osnovnim sudom osuđeni na o četiri mjeseca zatvora.

Portal Analitika