Zanimljivosti

ACTA je pala, slijedi borba protiv INDECT-a

Izvor

Kako navodi njemački radio "Dojče vele", INDECT je međunarodni istraživački projekat za nadzorne sisteme, a Evropska unija ga finansira sa 11 miliona eura.

Pokrenut je 2009. godine i u roku od pet godina treba da razradi metode za predviđanje masovnih panika, ali i zločina.

U te svrhe trebalo bi da se koriste video-nadzor i biometrijski metodi raspoznavanja lica, a možda i bespilotne robotirane letjelice.

"Pomoću ovih tehnoloških naprava, javni prostor bi mogao da se nadgleda s ciljem da se pronađu uočljivi obrasci ponašanja koji nisu bliže definisani", navodi njemački radio "Dojče vele".

Sumnjive osobe bi tako mogle lakše da se uoče, a podaci o njima, ako postoje, mogli bi da se provjere u bazi podataka - sve to kao podrška državnim organima bezbjednosti.

Njemački blog "Netzpolitik.org" koji je pokrenuo borbu protiv trgovinskog sporazuma protiv falsifikovanja ACTA, koja je dovela do toga da ga Evropski parlament u julu odbaci, sada ponovo poziva na masovne proteste i otpor.

Protesti protiv INDECT-a su već održani ove nedjelje u Njemačkoj, Belgiji, Austriji, Češkoj i Francuskoj u organizaciji grupe Anonimus.

"Nemojmo stajati i gledati kako nam oduzimaju naša osnovna prava", poručuju članovi grupe Anonimus u jednom snimku na Jutjubu.

"Protestujmo protiv INDECT-a isto onako kako smo početkom godine protestovali protiv ACTA-e", pozvao je građane i šef kancelarije Evropske komisije za svemirska istraživanja, bezbjednost i globalni nadzor Marko Malakarne, prenosi B92.

Portal Analitika