Abiznis

Počela rekonstrukcija završne faze puta Nikšić - Ilino brdo

Abazović: Važno da povezivanje sa drugim državama bude efikasnije

Predsjednik Vlade Dritan Abazović i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović obišli su započete radove na rekonstrukciji magistralnog puta M-7, od Nikšića do Ilinog brda, koji podrazumijeva završnu dionicu od ukrštanja sa magistralnim putem M-3 do lokaliteta Kuside, u dužini od 6,3 km, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

Abazović: Važno da povezivanje sa drugim državama bude efikasnije Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, ovaj projekat predstavlja posljednju dionicu rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M-7 Nikšić -Ilino Brdo, čime će se dati na korišćenje učesnicima u saobraćaju cjelokupna dužina trase modernizovanog magistralnog puta M-7 u dužini od 34 km koji povezuje Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom.

„Za Crnu Goru je jako važno da povezivanje sa drugim državama bude efikasnije nego sada i ovakvih aktivnosti će biti širom Crne Gore”, naznačio je Abazović dodajući da će ova rekonstrukcija podrazumijeva i bolju konekciju sa aerodromom u Nikšiću za koji je dodao da ima ambiciozne planove. 

Abazović je zaključio da je saradnja sa Opštinom Nikšić na najvećem mogućem nivou i da je potrebno sačuvati dobru energiju kako bi se zajedno radovali svakom projektu u korist svih građana Crne Gore.

Predsjednik Opštine Nikšić istakao je da je za dvije godine u toj opštini rekonstrusano 50 km, a da je danas započeta rekonstrukcija jedna od najznačajnijih za grad. 

On je naglasio da je Nikšić u svim pravcima infrastrukturno dobro povezan, zahvaljujući svima koji su učestvovali u pripremi ovog projekta i navodeći važnost što tokom turističke sezone zbog ovih radova neće niti zastoja.

Predsjednik Skupštine Opštine Nemanja Vuković naveo je da pomenutim putnim pravcem na bolji način uvezujemo Nikšić sa Herceg Novim i graničnim prelazom sa Bosnom i Hercegovinom. Vuković je naglasio da je dodatna vrijednost rekonstrukcije ove saobraćajnice jer rješava problematične tačke na kojima su učestale saobraćajne nezgode. 

On se zahvalio Vladi Crne Gore i Upravi za saobraćaj na kooperativnosti i istakao da se nada da će u godinama pred nama nastaviti dobru saradnju.

Predsjednik Uprave za saobraćaj Vuksanović upoznao je javnost sa detaljima ovog projekta.

Ugovor za izvodjenje radova je potpisan 18.10.2022. godine sa fimom A.D. „MEHANIZACIJA I PROGRAMAT“ iz Nikšića. Ugovorena vrjednost radova iznosi 6.989.615,56 eura sauračunatim PDV. 

Rok za završetak radova je12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Nadzor nad radovima je povjeren firmi „Geotechnics, Projects & Consulting“ d.o.o Podgorica. 

Projektnu dokumentaciju je izradila firma „Asfalt beton gradnja“ iz Podgorice.

Radovi na dionici podrazumijevaju zamjenu kolovozne konstrukcije na cjelokupnoj dionici puta, ugradnju novog sloja BNS debljine 12 cm, ugradnju novog habajućeg sloja debljine 4 cm. 

Takođe, radovi podrazumjevaju izgradnju nasipa, izgradnju potpornih konstrukcija, sanaciju kosina, ugradnju putarskih mreža, te izgradnju sistema atmosferske kanalizacije za prikupljanje vode sa kolovoza.

Projektom je predviđena sanacija i rekonstrukcija dva mosta: „Vukov most“ dužineL=100 m,te mosta „Auto baza“ dužine L=125 m, kao i rekonstrukcija nadvožnjaka Vitalac dužine L=15 m.

Projektom je predviđena izgradnja trotoara u dužini od 2,5 km na potezu od Vukovog mosta do nadvožnjaka Vitalac, u cilju povećanja bezbjednosti za pješake i učenike koji gravitiraju ka osnovonj školi u Vitalcu.

Definisana je i izgradnja kružnog toka na raskrsnici za Krupac koja istovremeno predstavalja i novi način konekcije sa magistralnog puta na aerodrom Nikšić.

Projektom je predviđena izgradnja nove javne rasvjete u dužini od 3 km, od Nikšića do Vitalca.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.