Politika

U drugom dijelu sjednice govorili i o bezbjednosnim pitanjima

Usvojena odluka o ograničavanju cijena peleta, o ANB-u će govoriti na zatvorenoj sjednici

Odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je kako će uskoro održati zatvorenu sjednicu povodom Agencije za nacionalnu bezbjednost

Usvojena odluka o ograničavanju cijena peleta, o ANB-u će govoriti na zatvorenoj sjednici Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje koja je uloga Agencije za nacionalnu bezbjednost, s obzirom na to da se 30 godina dešavaju stvari koje su dovele državu "u ulogu taoca kriminalnih struktura", a da u ANB nije došlo do promjena i "da li ćemo i dalje trpjeti razne udare i spinove", te da li se sada prate ministri i poslanici.

"Mnogo je infekcije u državnim organima, to se odnosi na prethodni period... Što se ANB tiče, mislim da ćemo uskoro imati sjednicu ili kolegijum, nijesu to stvari koje sada treba govoriti javno, ali da ih ministri trebaju znati", istakao je on.

Marović: Srednja ocjena biće trojka; Abazović: SPC nije eksponent ekstremizma; Krivokapić: Pročitajte šta kaže EP
35
Marović: Srednja ocjena biće trojka; Abazović: SPC nije…
06.10.2022 13:15
 
Abazović: Juče se nijesam uopšte vidio sa Miloševićem, Crna Gora će 2023. dobiti novog predsjednika države
6
Abazović: Juče se nijesam uopšte vidio sa Miloševićem, Crna…
06.10.2022 13:44

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da su nekima, koji zbog straha ili saučesništva 30 godina nijesu uradili ništa da spriječe šverc cigareta, "danas puna usta o švercu cigara".

"Ja imam određena saznanja koja ukazuju da ćemo imati mnogo slučajeva koji se tiču šverca, koji će dovesti do brojnih ljudi, a najviše onih koji su obavljali vlast u prošlih 30 dana", rekao je on.

Konjević: ANB zaslužuje da Vlada pohvali njihove aktivnosti

Obratio se i ministar odbrane Raško Konjević, koji je rekao kako ne treba miješati riječi "pravda i pravdanje".

"Posebno želim čestitati ANB-u, oni su u proteklih desetak dana sproveli nekoliko ozbiljnih aktivnosti. Spriječili su maligni uticaj Rusije kroz jasno prepoznavanje i obavještavanje međunarodnih partnera i bili su veoma aktivni sa slučajevima koji imaju vezu sa švercom duvana", naglasio je Konjević.

Kazao je da, ako je o njihovom radu bilo pohvala od Jensa Stoltenberga, onda zaslužuju da aktivnosti pohvali i Vlada.

Abazović je na to rekao kako ne treba steći pogrešan utisak i da je Vlada čestitala.

Odlazeći šef diplomatije Ranko Krivokapić kazao je kako borba protiv šverca cigareta traje, te da je svojevremeno mjerljive rezultate imao i tadašnji predsjednik SDP-a Žarko Rakčević kada je ušao u nekadašnju republičku Vladu.

Abazović: Ako rasvijetlimo šverc do kraja, saznaćemo dva bitna odgovora

Abazović je kazao kako će, u slučaju da bude do kraja rasvijetljen šverc cigareta, biti rasvijetljeno ko su nalogodavci ubistva Duška Jovanovića i napada na Oliveru Lakić.

"U tom slučaju dobićemo oba odgovora", istakao je.

Šćekić: Proizvođači peleta ponašaju se profiterski

Dotakli su se potom i situacije sa cijenama peleta, pri čemu je odlazeći ministar zdravlja Dragoslav Šćekić rekao kako se proizvođači peleta ponašaju neodgovorno i profiterski.

"U ovom teškom momentu, oni hoće da zarade bez imalo osjećaja za građane. Uzimau sirovinu od države, a cijena koju su oni dogovorili sa Vladom sada im ne odgovara i hoće još više", rekao je Šćekić.

Konjević: Nijesu privatnici majka Tereza

Odgovorio je na to Konjević, dodajući da treba voditi računa o tome šta se govori.

"Neko ko ima privatnu firmu nije majka Tereza, a mi ovakvom pričom ugrožavamo jedno od ključnih ustavnih načela. Zahvaljujući i tim ljudima iz privatnog sektora, koji plaćaju poreze, mi dobijamo plate. Ako ne rade u skladu sa zakonom, onda to treba poslati tužiocu, ali ne možemo mi sa Vlade da šaljemo poruku da mijenjamo ugovor koji traje i da pravo svojine u našem slučaju može da se tumači na drugačiji način. Privatne firme su privatne firme, mogu da ih zatvore kad hoće. Sa njima moramo graditi drugačiji odnos kada je u pitanju javni interes", dodao je.

Đurović: Ovdje je riječ o nepoštovanju dogovora

Odlazeći ministar ekonomije Goran Đurović rekao je da ovdje nije riječ o tome, već o poštovanju dogovora.

"Nijesam siguran da su našli pravu mjeru. Mi smo sjeli, pričali i razgovarali, nijedna odluka nije donijeta jednosmjerno, ali to nije ispoštovano", kazao je on.

Šćekić je istakao kako nije riječ o zatvaranju privatog sektora već o - profiterstvu.

Joković: U ovom momentu država mora zabraniti izvoz

Odlazeći vicepremijer Vladimir Joković poručio je da Vlada ohrabruje privatnike da što više proizvode i izvoze.

"Ali mi hoćemo da djeca u vrtićima i bolesnici u bolnicama imaju grijanje. U ovom momentu nema drugog načina nego da država zabrani izvoz kako bi sačuvala energetski sistem i grijanje", poručio je Joković, dodajući kako je riječ o društvenoj odgovornosti.

Konjević je na to odgovorio da ne govori o tome, te da će i sam podržati odluku o privremenim mjerama za ograničavanje cijena peleta, ali da se o privatnicima u Crnoj Gori ne treba govoriti kao o profiterima.

Usvojena odluka o ograničavanju cijena peleta

Na kraju je odluka o ograničavanju cijena peleta usvojena.

Cijene peleta tako su ograničene na 269 eura u slučaju kupovine kod proizvođača, odnosno 320 u maloprodaji.

Sa dnevnog reda je skinuta informacija o dodjeli ugovora za koncesiju za eksploataciju ukrasnog kamena na lokalitetu Žoljevica kod Andrijevice.

Na današnjoj sjednici, između ostalih, potvrđena je Uredba o metodologiji izračunavanja stepena konkurentnosti jedinice lokalne samouprave, a usvojeni su i nacrti  kadrovskog plana za Ministarstvo prosvjete i Upravu za ljudske resurse, te prijedlog izmjena Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice i izmjena Odluke o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu izmjena i dopuna Prostorno urbanističkog plana.

Usvojena je i odluka o osnivanju Javne predškolske ustanove "Majka Tereza" u Tuzima.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g goveda_neregistrovani
11.10.2022. 13:01

Kakvai amateri sjede u Vladi na celu sa nepismenim ministrom Jokovicem koji obecava pelet po 275 eur a otkad je to obecao peleta u CG nigdje nema. Proizvodjaci peleta se sprdaju s njima ka sa pjanicama.

0
0
K Karadag
07.10.2022. 01:13

naravno da je Dritan trazio ANB na zatvorenu sjednicu.Dosta mu je blamaze zadnjih dana pa dok dodje ksebi.Nece mu ni brat pomoc sa svom najmodernijom klinikom .

0
0
K Karadag
06.10.2022. 13:56

Scekicu ,toci mi krov na jaku kisu a sve su tigle ok i prije nije tocio.Dali mislis da je neka tigla ipak pukla ili da mijenjam krov.Napravljen je ima 30 godina..Molim za savjet jer bas se u sve razumijes

7
0
B Bysi_neregistrovani
06.10.2022. 12:37

Kakve veze ima Šćekić sa peletom,ANB,švercom duvana...ovdje su lonci pobrkani..Nema u Nikšiću lijekova,nesredjeno zdravstvo,neprofesionalan kadar,nedostatak u ljekovima,čeka se dugo na preglede pa upućuju na privatne.Čiji si ti ministsr Šćekiću?Ničiji ,vidi se po miješanju u sve i svašta.Upravo si takav...

16
0
l lipovo
06.10.2022. 13:03

@Bysi_neregistrovani : Šćekić se najmanje miješa u svoj posao ! Još da nagradi JBB !

12
0