Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Abazović: U pismu stoji da su plaćani neki politički subjekti; Adžić: U laptopu dokazi o finansiranju kampanje

Naveli da se Spajić sastajao sa Do Kvonom i kada je potjernica bila na snazi

Abazović: U pismu stoji da su plaćani neki politički subjekti; Adžić: U laptopu dokazi o finansiranju kampanje

U pismu Do Kvona piše kako je kripto-zajednica plaćala određenim političkim subjektima, kazao je odlazeći premijer Dritan Abazović nakon današnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Do Kvon i lider Evrope sad Milojko Spajić su se, kako je istakao odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, sastajali i u porodičnoj atmosferi i onda kada je za Korejcem bila raspisana potjernica.

Abazović: U pismu stoji da su plaćani neki politički subjekti; Adžić: U laptopu dokazi o finansiranju kampanje Foto: gov.me
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da je opravdano što sam sazvao sjednicu, jer ne vidim potrebu za tajnost i da samo ja imam uvid u Kvonovo pismo. Pročitao sam članovima pismo. Onda se otvorila rasprava, jer se tamo navodi da je kripto-zajednica plaćala, odnosno pomagala određene političke subjekte", rekao je Abazović.

Najveći je interes, kazao je, da se utvrde sve činjenice.

"Želim da naglasim uređaje koji su korejskom državljaninu oduzeti prilikom lišavanja slobode. Vjerovatno u tim uređajima leži i istina koja može da vodi u jednom ili drugom pravcu", dodao je Abazović, misleći na Do Kvonove laptopove i telefone.

"Spajića sam dobronamjerno upozoravao na neke stvari"

Povodom toga što ga iz Evrope sad optužuju da je pokrenuo tu priču zbog izbora i jačanja sopstvene pozicije u postizbornom periodu, kazao je kako "ne razumije ljude iz tog pokreta".

"Ne mogu prije svega da razumijem Spajića, kojeg sam i lično i dobronamjerno upozoravao na neke stvari. Niti znam ko je Korejac, niti sam ga sreo, za razliku od njega, niti imam bilo kakav uticaj na njega", rekao je Abazović.

"Sve je u rukama tužilaštva"

Postoje indicije i treba imati ujednačen princip, poručio je Abazović.

"Tužilaštvo je podijelilo neke informacije sa nama i mi sa njima, mislim da će sada imati više materijala da preduzmu radnje, sve je u njihovim rukama", ocijenio je, dodajući da je najviše u interesu Evrope sad da sve bude rasvijetljeno.

On je kazao kako mu je Do Kvonovo pismo stiglo u ponedjeljak, te da ne razumije "zašto se diže prašina zbog nečega što nema toliko uticaja".

"Što ja znam zašto je poslao pismo u ponedjeljak a ne prije dva mjeseca", dodao je.

Sumnja se i, kako je kazao Abazović, da se na području opštine Tivat nalazi ilegalni kriptomat.

"Sastajali se u porodičnoj atmosferi, ali i pošto je Do Kvon završio na potjernici"

Spajić i Do Kvon su se, kako je rekao odlazeći ministar Filip Adžić, sastajali i pošto je Korejac završio na potjernici Interpola.

"Sastajali su se i u porodičnoj atmosferi. Imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastajali. Jesmo li sve to trebali da prećutimo", istakao je Adžić.

Pitanje je, kazao je, šta se nalazi u Do Kvonovim laptopovima.

"Ako sve tamo bude čisto, neka je svima sa srećom. I mi ćemo kao država biti srećniji ako niko od naših državljana nije uključen u to", poručio je on.

"Možda postoje dokazi o finansiranju jedne stranke, nije u pitanju zanemarljiva suma"

No, nakon toga je kazao i kako se u laptopovima nalaze dokazi.

"Unutar tog laptopa se nalaze dokazi o zajedničkom poslovanju Do Kvona i Spajića. Postoje možda i dokazi o finansiranju jedne političke stranke, nije zanemarljiva brojka", dodao je.

Upitan da li su u pitanju stotine hiljada ili milioni eura, odgovorio je potvrdno, ne precizirajući o kojoj je sumi riječ.

Portal Analitika