Politika

Odlazeći premijer namjeravao da se u novembru riješi aktuelnog direktora ANB-a

Abazović u Kenteri vidi prijetnju nakon što nije uspio da instalira Kurtija

Odlazeći premijer Dritan Abazović namjeravao je da u novembru, kada vršiocu dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Savu Kenteri ističe zakonski rok od šest mjeseci koliko na ovoj poziciji može da bude u tom statusu, umjesto njega imenuje drugog kandidata.

Abazović u Kenteri vidi prijetnju nakon što nije uspio da instalira Kurtija Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Kada se u aprilu domogao funkcije premijera, Abazović već tada nije imao puno povjerenje međunarodnih partnerskih službi, a novi direktor ANB kojeg je sam predložio – Savo Kentera - za njega je bio iznuđeno rješenje.

Abazović je imenovanjem Kentere izgubio kontrolu nad tajnim podacima, što mu je predstavljalo ozbiljan problem i zbog čega je tamo morao „ubaciti“ svog čovjeka od povjerenja.

Zbog toga je krajem jula za generalnog inspektora u ANB, kojeg postavlja vlada, predložio svog prijatelja Artana Kurtija i izdejstvovao da dobije podršku većine ministara, bez obzira na to što nije ispunjavao osnovne kriterijume za ovu važnu poziciju.

Ostalo je uzaludno žestoko protivljenje potpredsjednika Vlade, zaduženog za sektor bezbjednosti, Raška Konjevića, koji je i ministar odbrane. Abazović je svoju namjeru sproveo u djelo.

Kurti je, o čemu smo pisali, dva puta pravosnažno osuđivan za teška krivična djela – kao maloljetnik za ubistvo u pokušaju, a potom i za nanošenje teške tjelesne povrede i posjedovanje oružja. Kada je počinio drugo krivično djelo bio je punoljetan i kaznu je „odležao“ u zatvoru u Spužu. Ulcinjski izvori kažu da je i u ovom drugom slučaju Kurti pokušao da ubije čovjeka – izvjesnog V. H. (identitet poznat redakciji). Uspio je da izdejstvuje da mu presude budu izbrisane iz kaznene evidencije?!

Kurti je bio Abazovićeva veza sa ANB i za mandata Dejana Vukšića na čelu ove ustanove. Upravo preko Kurtija i njegovih kontakata sa agentima tajne službe Abazović je, tada potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti, dolazio do informacija koje su i onda skrivane od njega.

U januaru smo pisali o ulozi Kurtija u dešavanjima u ANB, kada smo objavili da su se tih dana, u jednom kafiću u Bloku V u Podgorici, sa njim sastali agenti Bato Milić i Miloš Jelić i objavili da je on blizak Abazovićev prijatelj.

Izvori Pobjede iz ANB rekli su da je Milić tog dana Kurtiju predao sve podatke o službenicima Agencije i ostalih državnih organa koji su bliski Vukšiću i tada odlazećoj vladi.

''Bato Milić i ranije se sastajao sa Kurtijem, pa je iskoristio poznanstvo da prenese njegove poglede na rad Agencije, direktora Vukšića, ali i ključnih službenika Agencije. Sve je to urađeno iza leđa Vukšiću'' rekli su oni, uz tvrdnju da je Kurti i ranije bio veza Milića i Abazovića.

Kako ni imenovanjem Kentere nije uspostavio kontrolu nad ANB, sada odlazeći premijer vjerovao je da postavljenjem Kurtija za generalnog inspektora više neće imati prepreka da dođe do svih tajnih podataka koji ga interesuju.

Funkcija generalnog inspektora u ANB je kontrolna, u Agenciji mu je kancelarija i u posjedu je svih informacija.

Ispostavilo se, međutim, da, iako ga je Vlada imenovala, generalni inspektor mora da prođe bezbjednosne provjere Agencije da bi mogao da dobije dozvolu za uvid u tajne podatke. S obzirom na to da ima kriminalnu prošlost, slabe su nade da će ishod provjera biti pozitivan.

I tako Kurti ima posao, ima kancelariju, ali nema ono najvažnije zbog čega ga je Abazović poslao u Agenciju – uvid u tajne podatke.

Danas odlazećeg premijera to je razbješnjelo, zbog čega je već u julu u nekim krugovima najavio da Kentera neće ostati u ANB, potvrdilo je Pobjedi više izvora, kako iz sektora bezbjednosti, tako i iz njegovog okruženja.

Da međunarodni partneri Abazoviću više ne vjeruju postalo je jasno u četvrtak 29. septembra kada nije obaviješten o akciji raskrinkavanja mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori kojom je, u saradnji sa međunarodnim partnerskim službama, rukovodila Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Odlazeći premijer, prema saznanjima Pobjede, nije bio informisan ni o akciji raskrinkavanja mreže šverca duvana, kojom je, prema nezvaničnim informacijama, takođe, rukovodila ANB. A švercerska mreža je, kako se čini, koordinirana direktno iz Uprave prihoda i carina na čijem je čelu Abazovićev saradnik i prijatelj, partijski saborac Rade Milošević, koji je i sam privođen na saslušanje, kasno u subotu veče, kada je ova akcija uvedena u finiš.

Abazović mjesecima priča kako su on i Milošević stali na put švercerima duvana i kako je ta krijumčarska mreža razbijena. Akcija ANB-a, međutim, jasno je pokazala da to ne da nije tačno, već implicira i moguću umiješanost vlasti u krijumčarenje cigareta.

Interesantno je da su, kako je prenio M portal, ANB juče posjetili ambasadori svih država članica NATO i to, kako navodi ovaj portal, povodom razbijanja lanca šverca cigareta i otkrivanja mreže saradnika ruske tajne službe u Crnoj Gori. U Agenciju je juče iznenada bio pozvan i odlazeći premijer, zbog čega je morao da otkaže konferenciju za novinare. Nije saopštio što mu je rečeno u ANB.


Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R Renata__neregistrovani
05.10.2022. 17:04

Bravo Kentera! 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏💚👏💚💚💛💛💛❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

0
0
m mab2003_thera_neregistrovani
04.10.2022. 13:10

Abazoviću ti ideš, Kentera ostaje. previše si se zaigra i izigrava Vučića. neko te žestoko pogrešno savjetova, a i sad ideš glavom kroz zid.

14
1
B Bysi_neregistrovani
04.10.2022. 12:11

Podrška g dinu Kenteri.Još snažnije za spas nase zemlje iz čeljusti svakavih likova.

24
2
F Fori53_neregistrovani
04.10.2022. 09:48

Zatvoriti to dubre da nevidi svjetlost dana

42
1
S Soj_neregistrovani
04.10.2022. 09:18

Obijac trafika i pucach sa punim radnim vremenom kod Abazovica u veli brat abaz da oce mup i anb?! Ljepota

41
1
O OTRESO_BI_GA_SAVO_neregistrovani
04.10.2022. 07:44

...KA SLINU!!!

48
1
B Brat_neregistrovani
04.10.2022. 06:56

Bitanga se u ANB zadrzao taman toliko, koliko je bilo potrebno da mu saopste da ce biti uhapsen, ako se ne bude smirio i priveo svoj, vec nepostojeci mandat premijera. Svakako, bice uhapsen nakon toga....hahaha

69
1
N NovakRamov_neregistrovani
04.10.2022. 06:44

Ja i pored njegove izuzetne zelje da nastavi,iPad mislim da ce se povuci sa svih funkcija.Ukoliko mu je pohlepa totalno ocistila mozak onda ce ga povuci uz teske posledice po njega,ukoliko mu je ostalo dvije vijuge u glavi povuci ce se sam uz teske pisledice politike i poslova sto je zastupao ovdje a njemu samome mozda ublazene zbg saradnje.No onda ostaju gospoda sa kime je saradjivao i crni Abazd se nalazi izmedju cekica i nakovanja.Sto se kaze what goes around comes around

52
1
P Poenam_Dei_neregistrovani
04.10.2022. 05:53

ANB je ipak jači nego što su popovski i četnički ološi mislili... Lijepo je viđet izdajnika kad u golu vodu ulazi u zgradu 🇲🇪

86
1
M Marko_neregistrovani
04.10.2022. 06:23

@Poenam_Dei_neregistrovani A kako je već izašao...

64
1