Politika

Abazović sa Bilčikom: Izbor sudija Ustavnog suda put ka izlasku iz krize

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović razgovarao je danas sa evropskim poslanikom Vladimirom Bilčikom koji sa svojom delegacijom boravi u posjeti Crnoj Gori.

Abazović sa Bilčikom: Izbor sudija Ustavnog suda put ka izlasku iz krize Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Razgovarajući o aktuelnoj političkoj situaciji u državi, Abazović je naglasio da bi se izborom sudija Ustavnog suda u Parlamentu krajem novembra stvorili uslovi za normalno funkcionisanje institucija, nakon čega bi svi politički činioci bili u mogućnosti da provjere ustavnost bilo kog pravnog akta.

Tim korakom bi se, kako je naveo Abazović, stvorili uslovi za eventualno održavanje parlamentarnih i predsjedniških izbora. U tom kontekstu, predsjednik Vlade je pozvao sve političke subjekte da u Skupštini podrže izbor kandidata za sudije Ustavnog suda, istakavši spremnost da u tom smislu politički subjekt koji premijer predstavlja bude dio dijaloga.

"Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik je istakao da su dijalog i kompromis svih političkih subjekata neophodni, te da Evropski parlament stoji na raspolaganju za podršku u cilju pospješivanja dijaloga unutar zemlje", saopšteno je iz Vlade Crne Gore. 

Sastanku su, uz poslanika Bilčika, prisustvovali i poslanik u EU parlamentu Kristijan Sagarc i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Portal Analitika