Abiznis

Abazović sa američkim investitorima: Vaše investicije važne za Crnu Goru

Crna Gora geopolitički pripada Zapadu i zato su važne direktne investicije iz SAD koje bi imale uticaj na povećanje kredibiliteta našeg investicionog okruženja. Želimo vidjeti američke investitore uključene u strateške investicije, poput LNG terminala u Luci Bar, istakao je odlazeći premijer Dritan Abazović na okruglom stolu sa predstavnicima trgovinske misije SAD koja okuplja 22 američke kompanije iz IKT industrije i industrije čistih tehnologija.

Abazović sa američkim investitorima: Vaše investicije važne za Crnu Goru Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Abazović je pozvao američke investitore da ulažu u održive izvore energije, poput solarnih panela, upoznajući ih sa činjenicom da je Crna Gora regionalno energetsko čvorište koje svoj proizvod može bez većih problema plasirati na evropsko tržište.

„Crnogorsko poslovno okruženje je predvidivo, poreska politika konkurentna, geografski položaj pogodan te nas to čini idealnom destinacijom za ulaganje i razvoj biznisa", naglasio je odlazeći premijer.

Abazović je naveo da su IT sektor i turizam strateške privredne grane Crne Gore, pozivajući američke investitore da otpočnu svoje poslovanje u zemlji koja njihovim zaposlenima može da ponudi visok kvalitet života. On je dodao da u turizmu, kao još jednoj strateškoj privrednoj grani za Crnu Goru, postoji veliki potencijal za razvoj američkog tržišta, koji je do sad skoro neiskorišćen.

Američka ambasadorka Nj. E. Džudi Rajzing Ranke istakla je da je ovo istorijska posjeta, prva ovakvog tipa organizovana u Crnoj Gori. Ambasadorka je navela da je Crna Gora savršeno mjesto za testiranje i razvoj velikih projekata i ujedno sjajno mjesto za život.

U Crnoj Gori borave visoki predstavnici globalno uspješnih kompanija kao što su Amazon, SAS Institute, Adtran, AlPha Technologies, AerialZeus, Cisco Sistems, Inc., EXCEL Services Corporation, IBM, Motorola Solutionsl, UGTR, SELECT Power Systems i drugi globalni provajderi, vodeći stručnjaci sa bogatim IT iskustvom koji pružaju vladinim i korporativnim klijentima IT infrastrukturu i tehnološka rješenja, multinacionalne tehnološke konglomeratske korporacije koje razvijaju, proizvode i prodaju mrežni hardver, softver, telekomunikacionu opremu i druge visokotehnološke usluge i proizvode, kompanije sa inovativnim rješenjima sa dodatom vrijednošću za najsloženije probleme, globalni lideri u javnoj bezbjednosti, vještačkoj inteligenciji i proizvođači obnovljivih izvora energije i skladištenja energije, sa preko 15 milijardi dolara vrijednih razvojnih projekata.

Portal Analitika