Politika

"Nije dobro da se nastavlja opšta konfuzija"

Abazović poručio DPS-u: Dajte da odblokiramo Ustavni sud 20. novembra

Lijepo je vidjeti lidere Zapadnog Balkana zajedno za jednim stolom, koji se konačno dogovaraju i šalju poruku nade, kazao je odlazeći premijer Dritan Abazović nakon sastanka u Berlinu, u sklopu Berlinskog procesa.

Abazović poručio DPS-u: Dajte da odblokiramo Ustavni sud 20. novembra Foto: Vlada Crne Gore, Flickr
Portal AnalitikaIzvor

"Potpisali smo tri sporazuma, mislim da će i građani Crne Gore imati benefite od toga. Olakšana je mobilnost, svugdje će moći da se putuje s ličnom kartom, nema više dodatnih administrativnih peripetija, to je jako važno. Isto je i kad su u pitanju diplome", kazao je Abazović.

Kako dodaje, omogućava se na ovaj način da bez restrikcija rade u svim zemljama regiona i "to su stvari koje vode ka pomirenju.

"Mislim da je jako važno da šaljemo poruke kao danas, da se možemo dogovarati i da ipak, bez obzira na razlike koje postoje i koje su političke priloge, ono što jeste zajednička vizija regiona s ciljem da sve države posltanu članice EU, ponovo se vraća na scenu kao nada da se zaista može ostvariti", tvrdi Abazović.

Prema njegovim riječima, fon der Lajen se izvinila što nije uspjela da posjeti Crnu Goru, zbog vremenskih uslova.

"Pomoć za prevazilazak energetske krize, dokaz je da EU želi da pomogne zemljama regiona. Dobro se dobrima vraća i to je hajlajt svega", naveo je on.

Oživljavanje Berlinskog procesa ne znači da je Open Balkan mrtav, kaže Abazović. 

"To su sve isti procesi koji imaju za cilj da region sarađuje. Lično mi je potpuno nebitno kako se koja inicijativa zove. Najvažnije je da bude inkluzivna, da u njoj svi participiraju, to je poruka i da se mogu postizati dogovori. Sve što može da se upotrijebi kao mehanizam za dobre vibracije treba da se iskoristi", tvrdi odlazeći premijer.

Kako dodaje, danas je u Berlinu napravljen veliki korak unaprijed.

"Ovo je naša budućnost, sve unutrašnje nedaće treba da prevazilazimo dijalogom, jer je zajednički cilj da uđemo u EU", naveo je Abazović.

Na pitanje o izmjenama Zakona o predsjedniku, kaže da je rješenje za izlazak iz ove situacije da se odblokira Ustavni sud.

"Lično posmatram politiku sa dosta manje nepoznatih, nego drugi političari. I ovdje je situacija jasna - jedina institucija koja može za bilo koji akt da kaže da je ustavan ili ne je Ustavni sud Crne Gore. Da bi imali funkcionalan Ustavni sud trebalo bi da 20. novembra izaberemo makar jednog sudiju, ako ne možemo njih četvoro, kako bi odblokirali sud. Samim tim i ovo zakonsko rješenje, i bilo koje drugo, može biti podložno provjeri", rekao je Abazović.

Sa druge strane, kako je rekao, ne može se ići na parlamentarne izbore dok se ne odblokira Ustavni sud.

"Zato što ćemo doći u situaicju da nema ko da prizna rezultate izbora, niti da verifikuje mandate. I zato je solucija vrlo jednostavna i moja poruka DPS-u i ostalim kolegama je: "Dajte da 20. novembra odblokiramo Ustavni sud". Nakon toga ko želi provjeru zakona imaće mogućnost, kao i ko želi na izbore - imaće mogućnost. Ali ako će sad neki u klin, neko u ploču, nastaviće se opšta konfuzija. Mislim da to nije dobro i da usporava zemlju. Rješenje je u tome da 20. dobijemo odblokirani Ustavni sud i da nakon toga vidimo šta i kako dalje", poručio je Abazović.

Portal Analitika