Politika

Abazović: Obuka VCG i britanskih Oružanih snaga pokazatelj dobre saradnje u okviru NATO

Zajednička obuka „Odlučan odgovor 22“ Vojske Crne Gore, britanskog Kraljevskog marinskog korpusa i mornarice te zemlje pokazatelj je da u okviru NATO sarađujemo jako dobro, te da je u vremenu veoma složene bezbjednosne situacije u svijetu najvažnije imati čvrsta partnerstva, istakao je premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović na prikazu sposobnosti Mornarice, Vazduhoplovstva VCG i njihovih britanskih kolega u Baru.

Abazović: Obuka VCG i britanskih Oružanih snaga pokazatelj dobre saradnje u okviru NATO Foto: Ministarstvo odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Abazović je naglasio da se zajedničkom obukom sa britanskim Oružanim snagama jača sposobnost i interoperabilnost.

„Svi navijamo za mir i da vojska nikada ne bude u službi vojnih aktivnosti, već više u službi podrške građanima na razne načine, ali obaveza je naše vojske i partnerskih zemalja da budemo spremni na sve situacije“, rekao je Abazović.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Karen Medoks, istakla je da je prisustvo Kraljevske mornarice moćan i vidljiv simbol podrške i posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori kao NATO savezniku.

„Naše oružane snage veoma su blisko sarađivale i izvele su zajedničku obuku u Pljevljima, na planinama i ovde u akvatoriju Luke Bar. Ono što smo videli je da imaju veoma dobar nivo interoperabilnosti - to je ključna riječ ove sedmice - i mislim da to zaista pokazuje i stvarnu posvećenost Crne Gore saradnji sa NATO saveznicima, a posebno sa Ujedinjenim Kraljevstvom“, poručila je ona.

Komandant broda britanske kraljevske mornarice Albion, kbb Sajmon Keli, istakao je da je posebna čast obučavati se zajedno, rame uz rame, sa Vojskom Crne Gore.

„Moji mornari i Kraljevski marinci mnogo su naučili u partnerstvu sa Vojskom Crne Gore i vidjeli smo oba tima, obje strane, kako zajedno uče u ovoj sedmici obuke. Crnogorci su nas dočekali raširenih ruku“ , rekao je komandant.

Bording tim patrolnog broda P-105 "Durmitor" Mornarice Vojske Crne Gore demonstrirao je danas tehnike ukrcavanja na plovilo, pretrage i osiguravanja.

Vazduhoplovci VCG su na prikazu izveli akcije spašavanja povrijeđenih vitlom na otvorenom moru.

Prikazu sposobnosti prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Krsto Perović, kao i ministar javne uprave, Maraš Dukaj.

Na obuci "Odlučan odgovor 22", 300 pripadnika naših kopnenih snaga, Mornarice i Vazduhoplovstva, uz 150 kolega iz Kraljevskog marinskog korpusa i Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva, od 28.oktobra uvježbavalo je niz različitih operacija širom naše zemlje, koje su objedinile dejstva na zemlji, na moru i vazduhu.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Abazi_neregistrovani
04.11.2022. 20:34

Kakav folirant. On pokušava svim silama da vcg onemogući bilo kakvom pristupu na poligon da vježba a ovamo priča ono što vole zapadnjaci da čuju.

0
0
s susjedHR
04.11.2022. 17:29

Dritan u Beogradu govori jedno, u Zagrebu drugo, u Podgorici trece u Washingtonu četvrto ...lik je totalni promašaj ! Zadesilo vas najveće zlo Dukljani!

8
0