Politika

Vicepremijer prvu sjednicu novog TS očekuje odmah nakon praznika

Abazović: Ne treba isključiti nijedan model rješenja krize, pa ni manjinsku vladu

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović očekuje, odmah nakon praznika, da bude održana prva sjednica novoizabranog Tužilačkog savjeta koji će izabrati vršioca dužnoci Vrhovnog državnog tužilaštva.

Abazović: Ne treba isključiti nijedan model rješenja krize, pa ni manjinsku vladu Foto: Foto: Glas Amerike (VOA)
PobjedaIzvor

U intervjuu za Nov M kaže da je evidentno da je politička većina u Crnoj Gori nestabilna, te da se ona treba ojačati kako bi napredovali na putu ka EU.

“Kad je riječ o političkoj stabionosti u Crnoj Gori u ovom trenutku je nažalost nema zato što je parlamentarna većina prilično neiskristalisana, ali je jako važno da smo usvojili državni budžet i još niz akata da bi zemlja dala gas u evropskim integracijama, mi moramo da imamo jasnu parlamentarnu većinu i brže da donosimo odluke i moramo da vidimo šta emo da uradimo oko ključnih političkih pitanja vezanih za poglavlja 23 i 34. Ako je to nemoguće izvesti u ovim okolnostima, ne treba isključiti nijedan model rješavanja političke krize”, rekao je Abazović.

Za razliku od ostalih crnogorskih zvaničnika Abazović podržava inicijativu Otvorenog Balkana. On nije želio da precizira kada bi se mogla pojaviti takozvana crna lista američke administracije na kojoj će se, kako se spekuliše, naći neki funkcioneri DPS-a i DF-a.

“Ja sam samo iskazao stav da je taj mehanizam blagotvoran za Zapadni Balkan. Da li će on stići u Crnu Goru ne znam, lilčno navijam da stigne. Ovo se ne odnosi ni na koga personalno, ili na partiju, ako postoje takva lica mislim da i da vrsta sankcije treba da ih stigne. Ti međunarodni mehanizmi su dobri zato što podstiču neke unutrašnje reforme u zemljama koje žele da se prilagode nekom novom sistemu vrijednosti, a generalno cilj Crne Gore treba da bude da da gas u evropskim integracijama i da bude uspješna u toj priči”, rekao je Abazović.

Portal Analitika