Protokol

Abazović na Evropskom molitvenom doručku i Samitu EU-ZB

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović će, na poziv poslanika Evropskog parlamenta Pitera Van Dalena, prisustvovati Evropskom molitvenom doručku koji će se održati u Briselu 7. decembra.

Abazović na Evropskom molitvenom doručku i Samitu EU-ZB Foto: Vlada
Portal AnalitikaIzvor

Istog dana u Briselu Abazović će na poziv Alehandra Estesa, koordinatora programa vezanim za Zapadni Balkan u organizaciji „Friends of Europe”, učestvovati u uvodnoj panel diskusiji na Samitu „EU-ZB".

U delegaciji, koju predvodi Abazović, kako se navodi, biće i ambasador u Misiji Crne Gore pri EU Petar Marković, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović, savjetnik premijera za medije Miloš Perišić i savjetnik za digitalne medije Radivoje Koprivica.

Poslanici Evropskog parlamenta, političari, diplomate, zvaničnici, kao i poslovni ljudi prisustvovaće ovogodišnjem Evropskom molitvenom doručku kada će se i proslaviti 25 godina od njegovog pokretanja.

Okupljanje se događa nakon dvogodišnje pauze koja je uslijedila nakon koronavirusa, i odvija se u vidu foruma koji na neformalnoj osnovi okuplja lidere širom svijeta kako bi se potvrdila solidarnost oko evropskih načela i zajednički istakla posvećenost očuvanju svjetskog mira.

"Kako su domaćini poslanici Evropskog parlamenta, s učesnicima iz drugih evropskih institucija, događaj predstavlja priliku za dodatno unapređenje međusobnih odnosa, kao i za dodatno razmatranje ključnih pitanja koja bi mogla doprinijeti stvaranju boljeg okruženja i prosperiteta svih građana", piše u Platformi za učešće predsjednika Vlade Crne Gore na ova dva događaja.

Učešće Abazovića na ovogodišnjem Evropskom molitvenom doručku predstavlja priliku za razmjenu mišljenja o aktuelnim dešavanjima kako u Evropskoj uniji, tako i u Crnoj Gori, s posebnim fokusom na rezultate u oblasti vladavine prava.

Ističu da u kontekstu podrške i solidarnosti koju Crna Gora beskompromisno iskazuje prema Ukrajini, okupljanje predstavlja dodatnu priliku da se još jednom potvrdi i pošalje jasna poruka posvećenosti u odbrani ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

"Cijeneći ključnu ulogu koju Evropski parlament ima u procesu evropske integracije i izradi izvještaja za Crnu Goru, Evropski molitveni doručak će predstavljati šansu za isticanje intenziviranja saradnje institucija i država članica u procesu pregovora sa EU. Uzimajući i u obzir izazovni period Crne Gore na unutrašnjopolitičkom planu, razgovor sa predstavnicima Evropskog parlamenta je od posebnog značaja za preduzimanje i definisanje ključnih prioriteta u integracionom procesu. U tom smislu, okupljanje predstavlja dodatnu priliku za održavanje bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, što će omogućiti prezentovanje planova koje Crna Gora ima kako bi uspješno nastavila proces pregovora", navodi se u Platformi. 

Učešće Abazovića na Samitu „ZB-EU”, kako kažu u Vladi, omogućava priliku za isticanjem uloge Zapadnog Balkana kao aktera koji ima značajnu ulogu u odbrani demokratije i bezbjednosti evropskog kontinenta.

S tim u vezi, kako je navedeno, predstavlja šansu da se kroz debatu predoče izazovi i neizvjesnosti sa kojima se region suočio u proteklom periodu, te kroz aktivno angažovanje u diskusiji promoviše jačanje i razvijanje odnosa sa Evropskom unijom. Takođe, ovaj Samit može donijeti svježu perspektivu u pogledu osnaživanja ideje naprednog regiona kroz definisanje ciljeva stabilne ekonomije i snažne demokratije.

Evropski molitveni doručak je jedan od 130 događaja koji se na sličan način održavaju širom svijeta, a od kojih je najpoznatiji Američki molitveni doručak koji se tradicionalno organizuje već sedam decenija.

Duga tradicija organizovanja ovakvih događaja ima za svrhu međunarodno okupljanje oko zajedničkog cilja u pogledu rješavanja i prevazilažanja globalnih kriza koje pogađaju najugroženije kategorije stanovništva.

Samit „EU-ZB" okupiće predstavnike vlada Zapadnog Balkana, poslanike Evropskog parlamenta, visoke zvaničnike međunarodnih organizacija, kao i predstavnike civilnog društva iz regiona i evropskih zemalja.

"Think thank organizacija „Friends of Europe" u čijoj organizaciji će se održati Samit „EU-ZB" predstavlja jednu od vodećih nezavisnih istraživačkih centara u Evropi, koja ima za cilj izgradnju mirne, stabilne i prosperitetne Evrope. „Friends of Europe” pristupila je globalnom dogovoru UN, čime se obavezuju da doprinesu u izgradnji društva koje se temelji na odbrani ljudskih prava i sloboda, borbi protiv korupcije, zaštiti životne sredine. Ovogodišnji Samit „EU-ZB” jedan je od vodećih događaja koji se bavi temom Balkana, a koji omogućava inovativnu diskusiju u pogledu budućnosti regiona i razvijanju odnosa sa Evropskom unijom", piše u Platformi.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Truplo_neregistrovani
01.12.2022. 12:33

Bolje da ide u Moskvu na dorucak.

0
0
O Ohoho_neregistrovani
01.12.2022. 07:52

Je li se molio da ne pane vlada.

3
0
N Naroz_neregistrovani
01.12.2022. 07:46

Za ovo su znači tražili dodatnih 10.000€ , da se mali malo prošeta i povede društvo, a sve o našem trošku.

2
0
M Market_neregistrovani
01.12.2022. 07:28

Moli se Dritane dok ti se lisice na ruke ne stave.

8
0