Politika

Premijer u tehničkom mandatu na večeri Evropske jevrejske zajednice u Krakovu

Abazović: Jevreji u mojoj zemlji više nego dobrodošli

,,Lako je biti na pravoj strani, iako je strah nekada možda udoban. Prava strana je zaštita ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti, borba za mir i promovisanje svega što daje pravdu građanima", istakao je predsjednik Vlade dr Dritan Abazović tokom govora na večeri koju je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu.

Abazović: Jevreji u mojoj zemlji više nego dobrodošli Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

,,Ne možemo da promijenimo prošlost, već samo budućnost. Životna je čast svakog lidera da služi svojoj zemlji, i to je i moja čast. Ali to nije dovoljno. Čast je pružiti ruku drugima. Ponosan sam na to što su Jevreji u mojoj zemlji više nego dobrodošli. Ponosan sam na to što u Crnoj Gori ne živi antisemitizam i što ona nije doprinijela ubijanjima u Drugom svjetskom ratu. Mi smo tada pružali zaštitu Jevrejima. Crna Gora može biti pozitivan primjer, pa i nekim mnogo razvijenijim zemljama", naglasio je Abazović koji je govorio nakon predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Macole i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Abazović je naveo da je jedna od njegovih prvih odluka kao premijera bila da dozvoli registraciju jevrejske zajednice.

,,Način na koji doprinosimo svojoj državi i građanima je način na koji vidimo budućnost. Dužnost je svakog lidera da posjeti Aušvic, i ja sam prvi put ovdje. Dužnost svakog donosioca odluka je i da učini mogućim da buduće generacije shvate šta se ovdje dogodilo kako se ovo nikada više ne bi ponovilo. Rat i nasilje nijesu nikada rješenje. Mir i pravo jesu. Imamo mnogo različitosti, ali imamo još više stvari koje nas vezuju. Hajde da promovišemo takve stvari. Na kraju dana mi smo samo ljudi, i ma sa koje pozicije treba da doprinosimo takvim vrijednostima", naveo je u predsjednik Vlade u govoru.


Portal Analitika