Politika

Abazović i Adžić posjetili kasarnu u Maslinama: Neizmjerno smo ponosni na Vojsku Crne Gore

Odlazeći premijer Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić, koji rukovodi Ministarstvom odbrane, posjetili su kasarnu “Marko Miljanov Popović” u Maslinama, gdje im je predstavljen infrastrukturni razvoj ovog važnog kompleksa Vojske Crne Gore.

Abazović i Adžić posjetili kasarnu u Maslinama: Neizmjerno smo ponosni na Vojsku Crne Gore Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Njih je dočekao načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

“Neizmjerno smo ponosni na Vojsku Crne Gore, koja je stekla nedvosmisleni renome i povjerenje javnosti”, kazao je premijer Abazović tokom izlaganja u kasarni kojem su prisustvovali i članovi kabineta ministra odbrane i Generalštaba, kao i zaposleni u Ministarstvu i VCG.

Premijer je govorio o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu i Evropi, u kontekstu krize izazvane ratom u Ukrajini, kao i o bezbjednosnim rizicima koji se odnose na Crnu Goru. Ističući da je riječ o pouzdanom NATO partneru, on je kazao da se Crna Gora prema ratu u Ukrajini i invaziji Ruske Federacije na tu zemlju, upravlja politikama EU. 

“Kako god bude tekao rat u Ukrajini, Crna Gora mora imati ulogu koja je kompatibilna sa politikama EU i NATO. Zato smo odbranu ljudskih prava stavili ispred ekonomskih interesa”, kazao je Abazović.

On je istakao da je za Crnu Goru i njenu sigurnost najbitnije da postane članica EU ali, isto tako, i jačanje institucija i vladavine prava, kako bi se uspješno odbranila od svih bezbjednosnih izazova. Abazović je dodao da je u tom kontekstu od izuzetnog značaja i jačanje regionalnih veza, kao i saradnja sa susjedima jer se, kako je zaključio, širenje malignih uticaja neće u budućnosti smanjiti. 

“Vojska pripada svima podjednako, što je važno i za naš međunarodni kredibilitet. Ugled institucija teško je i mukotrpno graditi, a lako ga je urušiti”, zaključio je Abazović.

General Lazarević je ukazao da se nedovoljno koriste ekspertize domaćih stručnjaka za bezbjednost, kao i da Crnoj Gori nedostaje zakon o kriznom upravljanju, koji bi podigao ovu oblast na viši nivo. 

Zaključeno je da se pitanje vježbovno strelišne prostorije za potrebe Vojske Crne Gore mora riješiti na državnom nivou u što skorije vrijeme. Odlazećem premijeru su predstavljeni planovi razvoja kasarne “Marko Miljanovo Popović”.

Portal Analitika