Društvo

Stav

A što to vi branite?

U zavisnosti od toga ima li nas 3.000, 20.000 ili 50.000 na ulici, zavisi i koliko pažnje će briselski i vašingtonski namjesnici podići obrve i kako će u kvartalnom raportu šefovima pisati o nama 

A što to vi branite? Foto: screenshot gradska tv
Danilo Marunović
Danilo MarunovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Jedan poznati kolumnista prošle je sedmice građanskoj-antinacionalističkoj javnosti poručio da je došlo vrijeme da se spale sve naše iluzije i da to treba da bude novi početak neke nove budućnosti. Za moj ukus s prevelike visine, premalo angažmana, a time i premalo lojalnosti ovoj borbi čiji je i sam trademark postao.

Izrečeno je inspirisano malim brojem prisutnih ispred Parlamenta prilikom glasanja o izmjenama Zakona o predsjedniku i osjećanjem opšte bespomoćnosti čiji je kao eho taj događaj lansirao u naša osjećanja i raspoloženja.

“Spalite iluzije!” Da su to crnogorski pjesnici/vladari govorili svom stadu nakon svake izgubljene bitke, niti bi bilo Crne Gore, niti bi se danas opet borili da je sačuvamo. Makar u formi moderne države u kojoj svako može biti ono što hoće i o čijoj sudbini ćemo odlučivati sami, niko mimo nje. Iako u pesimizmu kolumniste ima puno istine, istina je i da se full podrška “zapadnih partnera” neće dogoditi ako oni sami ne povjeruju da smo u dovoljnoj mjeri i mi posvećeni idejama za koje tražimo da ih podrže.

Na sljedećem skupu očekujte pojačanje!

Umjesto pesimističnih mudrovanja koja ubijaju u mozak, ionako 100 puta “ubijenog” običnog čovjeka, dajmo mu malo nadahnuća, inspiracije i vjetra u leđa! I to ne za neprospavane ratne noći po šumama, gerilska ruralna iskustva, za revolucionarnu žrtvu kada će “pasti za slobodu”, ne! Već za malo zimske demokratske šetnje uz pištaljke u znak podrške toj Crnoj Gori, opet ostavljenoj od svih… Tom parčetu magije na planeti, koje je ostalo sa lošim kartama i nama - građanima, kao jedinoj nadi za spas. Ovog puta, mi vodimo igru. Građani i građanke. 

Jer, u zavisnosti od toga ima li nas 3.000, 20.000 ili 50.000 na ulici, zavisi i koliko pažnje će briselski i vašingtonski namjesnici podići obrve i kako će u svom kvartalnom raportu šefovima pisati o nama. A kasnije i formirati politiku velesile, koja će na kraju biti ili spasonosna ili "zabluda koju treba spaliti".

Ja bih umjesto toga rekao: "Ajmo drugari i drugarice, blizu smo! Nema posustajanja!"

Preksinoć se to tako jasno vidjelo u vazduhu. Pristojan i lijep svijet, glave gore, pogleda zagledanih u daljine, puni nade umjesto bogobojažljive fanatizovane autocenzure, destrukcije, duhovno-političkog egzibicionizma koji rezultura autoizdajom! Sebe, svoje zemlje, svega što jesi. 

Protestu prisustvovalo oko 20 hiljada ljudi, poručeno: Budi se Crna Goro, stiže proljeće, a mi ti garantujemo - ima nas (FOTO/VIDEO)
68
Protestu prisustvovalo oko 20 hiljada ljudi, poručeno: Budi…
20.12.2022 21:30
Pogledajte intoniranje himne na večerašnjem protestu (VIDEO)
10
Pogledajte intoniranje himne na večerašnjem protestu (VIDEO)
20.12.2022 20:09

Obrazovanom čovjeku ne moraš objašnjavati da biti necrnogorac, nužno ne znači biti i izdajnik države Crne Gore. Ajde, skenirajte riječi Birnovci, jer se neću izvinjavati za definiciju toga šta znači čin VELEIZDAJE.

Ustanak protiv okupatora, velesile koja pod čizmom već ima pola planete, u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu počelo je 14 ljudi. Ustanak je svojom harizmom, sa narodom u kom nije bilo toliko kalkulacija koliko danas, za svega nekoliko dana animirao hiljade i hiljade ljudi, koji su upisali svoju zemlju u Hall of fame svjetske all star liste naroda.

Da je tada bilo “a neću ga sa ovim i onim branit državu” ne bi bilo ni države, podsjećam. Isto se odnosi na partije. Da one svoju infrastrukturu i logistiku nisu podredili pokretu Ima nas - ne bi ga ni bilo. Da su intelektualci koji se ne slažu sa politikama tih partija odbijali da govore na ulici ne bi bilo ni pokreta, makar ne u relevantnom formatu koji gledamo ovih dana i nedjelja. 

Matematika je neumoljiva. Zato, ko nije, neka se pomiri s idejom apsolutnog jedinstva. Neka odluči između kapricioznog istorijskog poraza ili prizora kada crvene rijeke desetina hiljada građana demonstriraju u slavu normalnosti. Civilizacije! EU i prekookeanskih vrijednosti! A to da li nas preko okeana dobro čuju zavisiće koliko glasno demonstriramo!

Spalite iluzije, ali zapalite i plamen svojih predaka! Onaj koji se vazda palio kada se neprijatelj vidio na vidiku! Zakopajte sjekire, pa ih u trijumfu opet vadite, ako vam se uopšte budu vadile. Jer, trijumfalan čovjek razmišlja drugačijim mind setom. 

Na sljedećem skupu očekujte pojačanje! Možda nekome ne basta da napravi 300 koraka do mjesta protesta, ali će neko sjesti u avion i doći preko okeana i pustinja znajući da je biti na tom mjestu, sa tim ljudima, istorijska privilegija! Jer, nas ima i u dijaspori! 

Ovako je četvrti protest "Ima nas" izgledao iz vazduha (VIDEO)
1
Ovako je četvrti protest "Ima nas" izgledao iz vazduha…
20.12.2022 20:31

Naravno, sjutra kad sve prođe, svi će biti oni koji su “od početka” na skupovima. Ali, to je dio našeg mentalitetskog šarma. Lako ćemo sa tim bezopasnim mentalitetskim licemjerjem, bitno je da na sljedećem skupu impresivnom brojkom zaokružimo ideju civilizovane, kulturne, Evropi i samo Evropi odane ideje. U kojoj ništa manje od toga ne prihvatamo! Jer, tamo smo oduvijek i pripadali dok nas “spasioci” nisu i ovog puta od nje vjekovima odaljili. Tužno, ali tačno - od istih se politika branimo i danas, kao i 1918/19. godine. Vakat je da se to prokletstvo zaustavi! 

A što se tiče pokreta Ima nas, ostaje mi samo da im čestitam! Niko se nikad u toj mjeri nije branio od toliko zle propagande, spinovanja, farbanja nametnutim kontekstima u kojima smo svi “ovce koji brane tuđe milijarde” koliko oni. Mogu reći MI. Pokret je već ispunio osnovnu misiju – pozicionirao je borbu za crnogorsku suverenost i slobodu njenih naroda u kontekst civilizacijskih vrijednosti! 

Sada, kada su stvari mnogo jasnije ostaje nam da se zapitamo: šta ovdje, zapravo, ko i šta brani? Mi branimo svoju zemlju, a šta vi branite? 

Portal Analitika

Komentari (65)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Prevejani_neregistrovani
22.12.2022. 23:13

Ne branite vi ništa. Imate izmišljenog neprijatelja a zapravo ste agresor na srpsku tradiciju crnogorske države. I to je sva istina. No, to se neće desiti.

3
46
R Rasputin_neregistrovani
22.12.2022. 22:24

Smrt fašizmu sloboda narodu!

49
1
O Otpor__neregistrovani
22.12.2022. 19:55

Otpor svim neprijateljima naše Države Crne Gore! 🇲🇪

61
1
M MONTENEGRO_neregistrovani
22.12.2022. 19:21

IZDAJA NECE PROCI.

64
1
M MONTENEGRO_neregistrovani
22.12.2022. 19:19

ZA CRNU GORU... NAPRIJED...

68
1
V VojoS
22.12.2022. 19:13

Zbilja sjajan tekst. Bravo ti ga momče.

68
1
K Kortomalteze_neregistrovani
22.12.2022. 16:18

Borba za slobodu nije iluzija,na nasoj strani je istina i pravda,odstupanja nema sa puta casti,pobjedicemo .

87
0
l luj_lucas_2233_neregistrovani
22.12.2022. 14:56

Samo napried g. Dane M, hrabro i ostro, jasno i glasno protiv svih anmalija, izopacenosti i neprijatelja suverene i nezavisne C. Gore.

87
1
M Marko_neregistrovani
22.12.2022. 14:15

Bravo Danilo od naslova pa do kraja sve je istina .Naravno da necemo zapaliti iluzije i predati se !

89
1
b bravo_neregistrovani
22.12.2022. 13:49

Ljudski i čojski. Svaka ti čast, tako zbori ljudska savjest.

84
1
U Uglješa_neregistrovani
22.12.2022. 13:14

Poštovani gospodine Crna Gora je Država svih njenihgrađana i to mora davam bude već jednom jasno nezavisno od nacionalne ili vjerske pripadnosti. A to što vi kako kažete branite je do sada bila država u kojoj su svoja prava mogli da ostvare samo Crnogorci i dijelom lojalni Bošnjaci i naravno kupljeni za novac i privilegije Srbi i to je živa istina koja se gledala i stvarala na svakom koraku u ovoj našoj Crnoj Gori. A koju su naši preci stvarali kada se nijesmo dijelili na Srbe i Crnogorce nego smo bili svi jedno i svi za svoju Državu bilo koji neprijatelj da je bio u pitanju a bilo ih je puno.Crna Gora mora da bude moderna građanska Država gdje su Zakon i Pravo iznad svih a ne kao do sada samo se Srbi kažnjavaju i sude, protjeruju, uzimaju im se nekretnine i na kraju ubijaju. E takva Crna Gora nemože da postoji i bude Država jednakih jer smo svi mi ovdje rođeni nijesmo niodkuda došli ovo je naša Đedovina i Babovina kao i svih drugih i nesmeta mi nijedan građanin bilo koje vjere.

10
91
K Komesar_neregistrovani
22.12.2022. 13:27

@Uglješa_neregistrovani Nijeste niotkuda došli ali biste rado svi za Beograd pošli da vam može bit'. Želim vam ono što Crnoj Gori iskreno mislite.

83
7
M Marko_neregistrovani
22.12.2022. 14:18

Ugljesa nasa drzava je drzava svih gradjana ,a VASI su ucinili da je drugacije !Mi nediramo tudje mi branimo svoje !Pozdrav i ne bavite se zamjenom teza ili ti ne lazinjajte !

79
2
L Lirija__neregistrovani
22.12.2022. 17:46

@Uglješa_neregistrovani Nije tačno da se Srbi progone nego uživaju u Crnoj Gori i imaju više para i bogatstva nego mnoge Crnogorske porodice! Svi Srbi u CG su kao izbjeglice dobili posao oformili porodice imaju po 2 3 troje automobila u porodicama! Zato nemojte vise da lažete Gradjane Crne Gore o ugroženosti Srba! CRNOGORSKA NACIJA JE U VRLO TEŠKOM POLOŽAJU JER MNOGI SRBI JE ZOVU NE POSTOJEĆOM NACIJOM ŠTO JE UVREDA I PONIŽENJE I OPASNOST PO CG NACIJU! MI KOJI SMO CG NACIJE MORAMO PO ULICAMA DA SE BORIMO ZA OPSTANAK NASE NACIJE! VI UŽIVATE U TOPLIM CRNOGORSKIM DOMOVIMA I ŽELITE DA NAM SRUSITE NASU DRŽAVU JER STE SE RAZMNOZILI I OJAČALI UZ POMOĆ POPOVA MNOGO BROJNIH IZ SRBIJE KOJI DOBISE CG DRZAVLJANSTVO I ŽELITE DA NAM SJEME CRNOGORSKO ZATRETE ALI NEĆEMO SE NIKAD PREDATI JER OVO NIJE SRBIJA NEGO CRNA GORA!

72
3
H HGJ_neregistrovani
22.12.2022. 12:47

Puna podrška Gospodine Marunovicu! Vaši tekstovi su jedni od najboljih koji gađaju direktno u cilj...

83
3
P PustahijaMilorad_neregistrovani
22.12.2022. 09:44

Može li se, i smije li se drugačije misliti od tebe Marunoviću a ne biti odmah BIRNovan. Šta smo to dobili nakon što si sa svojih šminkerskopozerskih visina BIRNovao Nikolaidisa. Ne znam nisam pametan ali čini mi se da se stvara skup nedodirljivih sa protestnih pozornica.

15
73
D Dolores_neregistrovani
22.12.2022. 13:29

@PustahijaMilorad_neregistrovani Ako pravilno čitam, čini se da Marunović nije BIRNovao Nikolaidisa, tim prije što mu nije osporio nespornu intelektualnost, sem stava da je sve gotovo, da je sve ad acta, da živimo iluziju. A s iluzijom nemamo kud sem da istaknemo bijele zastave. Hoćemo li to? Ne. Bijele zastave nijesu u korijenu opstanska Crnogoraca. U korijenu je otpor. Što god da se na kraju desi, bez otpora ušli bismo u red sramotnika koji *uzicom nijesu mrdnuli za sopstvenu slobodu i sopstvenu državu koju su nam, po istom principu obmana, već krali i ukrali. Otpor, dakle! Otpor očiglednom zlu!

74
5
P PustahijaMilorad_neregistrovani
22.12.2022. 14:36

@Dolores_neregistrovani Poštovana gospođo Dolores! Poštujem vaš stav i u potpunosti poštujem vaše pravo na njega. Ali kažete da autor kolumne nije osporio nespornu intelektualnost Nikolaidisa. Da li mislite da je trebalo obzirnije razmatrati stavove neke nesporne intelektualnosti. Osim toga i Nikolaidis izražava prezir prema vladajućoj bulumenti i pruža svoj intelektualni otpor i nikako mu se ne može pripisati bijela zastava. Naravno sve ovo ne znači da bismo svi trebali slijediti Nikolaidisa. Ali po čemu onda moramo svi bespogovorno slijediti stavove Marunovića. Moje poštovanje.

13
28
O OTPOR__neregistrovani
22.12.2022. 17:47

@Dolores_neregistrovani OTPOR! OTPOR! Otpor!

30
0
t tom_neregistrovani
22.12.2022. 09:23

Ne mogu da shvatim šta vi hoćete. Narod CRNE GORE na izborima je rekao da ne podržava politiku koju vi zdušno branite na protestima. Treba li po vama mijenjati narod.A što se tiče protesta nemojte paliti narod o masovnosti vaših okupljanja.Vidjeli smo snimak iz vazduha bilo je jedva 3000 .

10
83
m mihter
22.12.2022. 09:58

@tom_neregistrovani Ti si malo, u velikoj zabludi,okupljena kolektivna patriotska snaga ne brani nijednu politiku, jer sve su prolazne, brane CG,njeno istorijsko jezgro,njene sveukupne milenijumske vrijednosti od Palanke Zla i palanačke svijesti "srpskog sveta". Brane vrijednosti koje nijesu prolazne koje su ugrađene u duhovnom i kulturnom biću desetina generacija crnogorskih predaka. Samo se izdajnici vežu za dnevna korita i dnevne koristi dok su u najamnom odnosu.

69
6
t tom_neregistrovani
22.12.2022. 10:30

@mihter Najgora stvar kod ljudi je kad se počnu samohvalisatii.Otkud vama pravo da se samoproglašavate za nekakve duhovne,patriotske i kulturne čuvare Crne Gore a ko ne dijeli vaše vrijednosti on je po vama klerofašista izdajnik strani plaćenik...Shvatate li vi da ste u manjini.Narod CRNE GORE a ne Rusi,Srbijanci,Vanzemaljci, Putin, Vučić su vama na izborima poslali jasnu poruku.Jedino ako ne smatrate da trba promijeniti narod.

8
68
m mihter
22.12.2022. 11:56

@tom_neregistrovani Da bi dobili većinu protv DPS-a vi ste sabrali glasače dijametralno suprotnih pol. opcija od velikosrpske četničke orjentacije do umjerenih socijalno demokrata. I taj pol. bućkuriš nakaradno funkcioniše. IMA NAS je patriotska kolektivna snaga koja je ZA Crnu Goru,samostalnu,građansku,evropsku sekuranu... crnogorsku multietničku. Protivnici te snage su političke šićardije različitih GAZDA i oni nijesu u stanju da vode ni mjesnu zajednicu a ne državu.

61
4
n nikacodrovina_neregistrovani
22.12.2022. 06:58

,, Makar u formi moderne države u kojoj svako može biti ono što hoće i o čijoj sudbini ćemo odlučivati sami, niko mimo nje." Hademo redom: koristite stran novac u svojoj zemlji, zakoni ce vam se donositi u Briselu a vi cete ih samo primenjivati i niko vas nece pitati koji vam se zakon svidja a koji ne, vojska vam je pod komandom tudjih generala, iz onih istih drzava protiv koji su vam ratovali preci na koje se sa pravom ponosite, tudjvam je mornarica u Boki, usli ste u Nato, iako je 80% gradjana u tom momentu bilo protiv, strani ambasadori vam prave vlade, a vi ih pozivate sa vasih skupova i klecite pred njima da vam pomognu da srusite vlast koju ste sami izabrali, i na kraju podrzavate diktatora koji vam je sve to namestio i u to vas uvukao. Stvarno se pitate vi sami i niko sem vas! U pamet se braco Crnogorci! Pozdrav iz Vojvodine!

17
73
B Baba_neregistrovani
22.12.2022. 08:13

@nikacodrovina_neregistrovani Fala ti što si nas prosvijetlio! Lagano "prijatelju". Ne, no ćemo puštiti tebe da nam komanduješ! Pa,paaaa! DA JE VJEČNA!!!!

64
5
b bjelopavlić_neregistrovani
22.12.2022. 08:29

@nikacodrovina_neregistrovani Odličan komentar. Čudo da su ga puštili. Nijesu ni svjesni da ih vode kriminalci koje baš briga za CG. Ali ništa od toga, pobijedit će CG i ovo zlo jer mora, nema druge.

34
15
r roki_neregistrovani
22.12.2022. 09:08

@nikacodrovina_neregistrovani Prijatelju, i ja sam rodom iz Vojvodine, a sada bi ginuo za gradjansku Crnu Goru. Vi u Srbiji ste sve sanse propustili, mi nasu necemo.Muka mi je dalje da ti odgovaram ali cu ti samo reci da si promasio portal. IMA NAS !

64
3