Region

Koštunica: Briselski sporazum treba da propadne

0605kostunica
D
emokratska stranka Srbije obilježila je danas svoju slavu Đurđevdan, a lider ove stranke Vojislav Koštunice poručio je da briselski sporazum treba da propadne i da se ova stranka zalaže za miran otpor, prenosi Blic.

Koštunica: Briselski sporazum treba da propadne
Portal AnalitikaIzvor

Sječenje slavskog kolača obavljeno je u stranačkim prostorijama, bez prisustva javnosti, ali je nakon toga Koštunica novinarima rekao da je sadašnja vlast odlučna da preda Kosovo i Metohiju, lažnoj, samozvanoj, državi Kosovo i da na taj način uvuče Srbiju u ozbiljnu krizu sa posljedicama koje su u ovom trenutku teške i nesagledive.

On je naglasio da je Srbija bila osvajana, okupirana, ali da je to bilo privremeno i nelegitimno i da je ono što je bilo izgubljeno vraćeno, ali da smo danas svjedoci da vlast uništava sopstvene institucije na KiM.

Lider DSS je ukazao da je njihov odgovor šta valja činiti poznat i da se oni zalažu za miran protest, kao i da briselski sporazum treba da propadne.

- DSS će podržati Srbe sa KiM u tom mirnom otporu i neslaganju sa nečim što je nesumnjivo pravno nasilje. Jedan od prvih načina je veliki skup koji će organiovati kosovski Srbi u Beogradu 10. maja, u 12. 44 sati, simbolično podsjećajući da nasuprot svjetskim moćnicima pravo još uvijek postoji - rekao je Koštunica.

Upitan da li će potpisivanje sporazuma u Briselu dovesti do novih priznanja nezavisnosti Kosova od strane država koje to nijesu učinile, on je rekao da to može dovesti do izvjesnog broja novih priznanja, ali da će u odnosu na zemlje kojima je stalo do poštovanja međunarodnog prava, broj tih zemalja biti nevažan.

- U ovom trenutku se lomi da li će se poštovati poredak koji je ustanovljen 1945. ili će to biti pogaženo. Za razliku od SAD i zapadnih zemalja kojima je sila iznad prava, veliki broj, velikih država smatra da je pravo iznad nasilja. Ovo je borba između prava i nasilja - naglasio je on.

Na pitanje da li je njegova stranka mogla više da uradi u rješavanju kosovskog problema dok je bila na vlasti, lider DSS je rekao da su učinili sve što su mogli da ne dođe do proglašenja nezavisnosti.

Problem je, kako kaže, predstavljalo to što je DS-u bilo više stalo do članstva u EU nego do Srbije, tako da je došlo do promjene potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova, zatim je doveden EULEKS na Kosovo, da bi se na kraju Srbija odrekla svoje i prihvatila evropsku rezoluciju i prihvatila pokroviteljstvo EU u pregovorima na Kosovu.

Portal Analitika