Kultura

Sajam knjiga: Od srijede u znaku Njegoša i savremenih autora

0604sajam
R
ade Šerbedžija
, Svetislav Basara, Sahar Delijani, Džerard Vilijams, Dejan Aleksić, ali i domaći autori poput Dragana Radulovića i Lene Rut – Stefanović, neka su od imena koja će biti gosti ovogodišnjeg 8. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga.

Sajam knjiga: Od srijede u znaku Njegoša i savremenih autora
Portal AnalitikaIzvor

Manifestacija koju je Ministarstvo kulture prepoznalo kao kulturni događaj od državnog značaja, počeće u srijedu u garaži Šoping mola Delta siti. Svečano otvaranje je zakazano za 18 časova, a osim Jelene Krsmanović - predstavnice organizatora Izdavačke kuće Nova knjiga, i Ksenije Popović – umjetničke direktorice Sajma, govoriće i jedan od najpoznatijih umjetnika regiona – glumac, pisac i šansonjer Rade Šerbedžija.

- Nakon kratke ceremonije, uslijediće otvaranje prve izložbe na Sajmu, na kojoj će se predstaviti umjetnička grupa „Four“. Kao što smo već najavili, prvo veče će biti završeno koncertom Šerbedžije u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“, od 20.30 časova – najavio je PR manifestacije, Bojan Terzić.

On je podsjetio da će Sajam biti otvoren do 14. maja u 17 časova, i da će radno vrijeme biti od 11 do 22 časa, a cijena karte će i ove godine biti jedan euro.

Osim na koncertu, druženje sa Šerbedžijom najavljeno je i za naredni dan, 9. maj, kada će u 16 časova promovisati memoare „Do posljednjeg daha“, u izdanju Nove knjige.

Umjetnička direktorica Sajma, Ksenija Popović, istakla je želju organizatora ne samo da predstavi nove izdavače i djela, već i da jedan dio programa bude posvećen aktuelnom jubileju, 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

- Drugog dana biće otvorena izložba Njegoševih djela Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“. Pored toga, prije podne će biti posvećeno najmlađima, pa će učenici Osnovne škole „Radojica Perović“ i djeca iz doma „Mladost“ u Bijeloj biti gosti Sajma. Prisustvovaće izvođenju predstave „Pinokio“ u KIC-u, a zatim prisustvovati promociji knjige poezije Dejana Đonovića, učestvovati u lutkarskoj radionici koju će voditi Davor Dragojević i radionici Francuskog kulturnog centra – dodaje Popović.

Pisac bestselera „Sivi vuk“, Džerard Vilijams, predstaviće se na štandu Izdavčke kuće Admiral Books u subotu, 11. maja, a posjetioci će tom prilikom moći da dobiju i njegov autogram.

Među autorima koji će biti promovisani na 8. Sajmu knjiga, su još hrvatski autori Gordan Nuhanović i Danilo Karakaš, a treći dan manifestacije otvoriće promocija Izdavačke kuće Plavi jahač.

- Izdavačka kuća Oktoih promovisaće 10. maja sabrana djela Njegoša, kao i prevod „Gorskog vijenca“ na engleski, koji je uradi Vasa Mihailović. Promovisaćemo „Posmrtnu masku“ srpskog pisca Lasla Blaškovića i debitantski roman iranske spisateljice Sahar Delijani. Jednu od radionica, koje će se svakog dana održavati na Sajmu, organizovaće Građanska alijansa na temu izdavaštva u oblasti ljudskih prava.

Teme o kojima će se debatovati tokom Sajma biće i Plasman domaćih autora u inostranstvo, Angažovana književnost, Njegošev interaktivni sajt i Latinoamerička književnost.

Popović je kazala da niz promocija autora nastavljaju Lena Rut - Stefanović, Dragan Radulović, Svetislav Basara, Slavica Perović i pjesnik Dejan Aleksić.

- Zatvaranje 8. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga je 14. maja u 17 časova. Tada namjeravamo da predstavimo Italiju kao zemlju-gosta Sajma naredne godine – najavila je ona i dodala da će se tek odlučivati o članovima žirija koji će dodjeljivati sajamske nagrade.

Terzić je kazao da će i ove godine biti organizovan prevoz iz centra grada. On je dodao da će sajamski popusti na izdanja će biti, ali će zavisiti od samih izdavača.

 

Portal Analitika