Zanimljivosti

YouTube razmišlja o naplati pojedinih kanala

0505-Jutjub
J
utjub (YouTube) planira da počne da naplaćuje gledanje specijalizovanih kanala, a to bi moglo da se desi čak i ove nedelje, prenosi portal B92.net.

YouTube razmišlja o naplati pojedinih kanala
Portal AnalitikaIzvor

Odluka, o kojoj se razmišlja već nekoliko mjeseci, ima za cilj da pomogne kanalima da finansiraju raznovrsniji sadržaj kao što su televizijske serije i filmovi.

Servis će uključivati do 50 Jutjub kanala i pretplata na svaki počinjaće od 1.99 dolara mjesečno, tvrde neimenovani izvori.

Sa druge strane, portparol kompanije izjavio je za sajt Mashable da Jutjub „nema trenutno šta da najavi, ali da razmišlja o stvaranju platforme koja bi uključivala i pretplatu i koja bi korisnicima obezbijedila još više sjajnih sadržaja“, stoji na portalu B92.net.

Glasine o želji Jutjuba da profitira na ekskluzivnom sadržaju postoje već neko vrijeme, a u januaru je sajt AdAge izvijestio da je kompanija zatražila od male grupe kanala da se prijave na listu onih koji će se uskoro naplaćivati.

- Oduvijek smo se vodili idejom da određeni sadržaj zahtijeva određeni model naplate. Važno je da, bez obzira na model, naši kreatori ostvare uspijeh. Postoji veliki broj njih koji misle da bi imali koristi od sistema naplate, tako da trenutno razmatramo tu ideju, prenio je Mashable.

Portal Analitika