Društvo

Ko je Naser Keljmendi?

0605naser
N
aser Keljmendi
(55) koji je, prema tvrdnjama kosovske policije uhapšen u Prištini, rođen je u Peći, živio je Sarajevu, odakle je prošle godine neposredno uoči policijske akcije “Lutka”, pobjegao i odakle mu se gubio svaki trag.

Ko je Naser Keljmendi?
Portal AnalitikaIzvor

On za sebe kaže da je biznismen, čist pred zakonom i pred Bogom, a neki izvori tvrde da na računu ima oko 10 miliona eura.

Prema saznanjima policija u regionu, koja su prenosili mediji, Keljmendi je vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu prošle godine je stavljen “na crnu” listu SAD i označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za Ameriku, piše Telegraf rs.

U Sarajevu posjeduje tri kuće, dva stana i hotel “Kaza grande”, a u Podgorici stan. U Ulcinju posjeduje stan, 11 stambenih prostorija ukupne površine 377 metara kvadratnih, kuću, te stambenu zgradu od 1.600 metara kvadratnih. i – hotel na Velikoj plaži koji se zove isto kao onaj na sarajevskoj Ilidži – “Kaza grande”.

Kad je riječ o imidžu Nasera Keljmendija u BiH, sarajevski list “Dani” pisao je još 2004. da je on javnosti postao poznat omaškom – bivši načelnik ilidžanske opštine, naime, nikako nije uspjevao da upamti ime hotela, pa ga je zvao – “Koza nostra”. Ubrzo je u Sarajevu postalo jasno otkud ova “omaška”, pošto je ime hotelijera sve češće “iskakalo” u pričama o obračunima u sarajevskom podzemlju.

“Kaza grande”, ali ulcinjska, uticala je da se o Keljmendiju piše u Crnoj Gori, u vezi sa nelegalnom gradnjom tog hotela.

On je, naime – kako je potvrdio i bivši predsjednik opštine Ulcinj Gzim Hajdinaga – 2008. godine uplatio 225.000 eura akontacije na ime komunalne takse za taj hotel na Velikoj plaži.

0605naserrr
U maju prošle godine, Keljmendi se nagodio s crnogorskim Tužilaštvom, koje je odustalo od krivičnog gonjenja nakon što je uplatio novac u humanitarne svrhe – po 5.000 eura dječjem vrtiću “Solidarnost” i Osnovnoj školi “Maršal Tito” u Ulcinju.

Kako navodi ovaj portal, u sarajevskom kantonu, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika u proteklih nekoliko godina podnijeto je više od deset krivičnih prijava, uključujući i one za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Keljmendi je izjavljivao da se nije bavio nezakonitim poslovima.

Bezbjednosna agencija iz BiH, SIPA, u prezentaciji pod nazivom “Zločinačka organizacija Naser Keljmendi” – koju je u novembru 2008. predstavila na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu, u Francuskoj – navela je da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje.

Keljmendijeva organizacija u BiH – prema tom dokumentu – ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Po najnovijim saznanjima beogradske “Politike”, među Keljmendijevim saradnicima je i Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa sjevera Kosova koji je – kako navodi taj list – povezan sa klanom Keljmendi.

Naser Keljmendi je kriminalni dosije stekao u rodnoj Peći, kao devetnaestogodišnjak: te 1976, on je osuđen na godinu i šest mjeseci strogog zatvora zbog pokušaja ubistva. U njegovom dosijeu u MUP-u Srbije, koji se odnosi na period prije sukoba na Kosovu, evidentiran je i zbog siledžijskog ponašanja i tuče.

Portal Analitika