Abiznis

Admiral Markets: Američke akcije na rekordnom nivou

admiral
P
rošle sedmice američki dionički indeksi Dow Jones i SP500 dosegnuli su rekordni nivo. Vrijednost Dow Jones indeksa u petak je u jednom trenutku iznosila više od 15.000 a SP500 indeks je prvi puta prešao 1.600 poena, kaže se u analizi Admiral Marketsa.

 Admiral Markets: Američke akcije na rekordnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Neposredni uzrok rasta indeksa u petak je bio podatak o nastavku pada stope nezaposlenosti u Americi koja trenutno iznosi 7,5 odsto a veliki rast cijena dionica ove godine podstaknut je vjerom u to da je finansijska kriza i recesija u Americi napokon završena. Od početka godine glavni američki indeksi porasli su oko 11 odsto, navodi analitičar Josip Kokanović.

Iako se stanje, kako dodaje, u američkoj ekonomiji  popravlja, mnogi upozoravaju da ipak nije toliko dobro, da bi cijene akcija bile na rekordnim nivoima te kažu da su rekordne cijene akcija posljedica ekspanzivne monetarne politike američke Centralne banke koja već godinama kamatne stope drži praktički na nuli, te uz to preko raznih programa u ekonomiju  ubrizgava ogromne količine novca.

- Osim toga, situacija u Evropi nije dobra te je nezaposlenost dosegnula rekordni nivo od 12,1 odsto te bi se uskoro mogle pojaviti loše vijesti iz zemalja u problemima koje će unijeti nemir na finansijskim tržištima i barem na kratko srušiti cijene akcija.

I Evropska centralna banka smatra da situacija u Evropi nije dobra te je prošle sedmice smanjila kamatnu stopu na 0,50 odsto, što je rekordno nizak nivo. Euro nije značajno reagovao na ovu vijest, te je ostao na približno istom nivou. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa je 1,3100, zaključio je Kokanović.

Ovog vikendana finansijskim tržištima očekuje se dosta akcije, jer izlazi dosta bitnih vijesti za tržište kao što su podaci o trgovinskoj bilanci Kine i Australije, odluka o kamatnoj stopi u Britaniji te će biti održana još jedna aukcija španskih obveznica.

Vijesti i analize financijskih tržišta svakodnevno možete pratiti na stranicama Admiral Marketsa.

Portal Analitika