Svijet

Poslanik ubijen na plaži usred dana

0505-Helmin
I
staknuti zvaničnik koalicione vlade na ostrvu Kurasao ubijen je iz vatrenog oružja na javnoj plaži usred dana, što je prvo političko ubistvo na tom malom holandskom ostrvu u Karipskom moru nedaleko od sjeverne obale Venecuele, prenosi Blic.rs.

Poslanik ubijen na plaži usred dana
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Kurasaoa Danijel Hodž je sinoć na konferenciji za novinare rekao da je poslanik Helmin Vijels juče ubijen sa pet metaka na popularnoj plaži Mari Pompoen.

- To je bio užasan, strašan čin i mi smo u šoku. Mi nismo navikli na ovakve stvari na našem ostrvu. Živimo u demokratiji i trebalo bi da poštujemo jedni druge. Najoštrije osuđujemo ovaj akt - izjavio je Hodž, prenio je AP.

Državni tužilac Norman Serfos je u telefonskom intervjuu ubrzo poslije ubistva rekao da su očevici vidjeli kada je napadač pucao u Vijelsa na maloj plaži i onda brzo otišao automobilom sa mjesta zločina. Niko drugi nije povrijeđen i još niko nije uhapšen.

Vijels je bio lider stranke Suvereni narod koja se zalaže za nezavisnost Kurasaoa, jedne od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije pored Arube, Holandije i ostrva Sveti Martin. Njegova stranka ima pet od ukupno 21 poslaničkog mjesta u parlamentu.

 

Ministar pravde Nelson Navaro je rekao da je Vijels dobio prijetnje i da je zbog toga čitave nedjelje uz njega bilo obezbjeđenje. On nije iznio detalje o prijetnjama protiv Vijelsa.

Političari koji su prisustvovali konferenciji za novinare apelovali su na javnost da ostane mirna. Navaro je rekao da će biti pojačano obezbjeđenje svih zvaničnika na ostrvu.

Hodž je kazao da je Holandija ponudila pomoć u policijskoj istrazi. On je dodao da "za sada nema mnogo detalja" o napadaču ili napadačima, ali "da će biti upotrijebljena sva raspoloživa sredstva kako bi slučaj bio riješen", stoji na portalu Blic.rs.

Foto: blic.rs

 

 

Portal Analitika