Region

Misterija 11 vreća Titovog blaga: Zlato, nakit, plate, honorari...

oktito
T
ročlana komisija Kabineta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, početkom aprila je otvorila trezor u Narodnoj banci u kom je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ pohranilo dragocjenosti Josipa Broza Tita, ali se još ne zna šta je u njemu zatekla, niti koje će stvari pripasti državi, a koje Brozovim nasljednicima.

Misterija 11 vreća Titovog blaga: Zlato, nakit, plate, honorari...
Portal AnalitikaIzvor

Prvi osnovni sud koji vodi ostavinski postupak, još nije dobio izvještaj o popisu zatečenih stvari, kao ni punomoćnici potomaka nekadašnjeg predsjednika SFRJ, potvrdio je advokat Goran Petronijević, koji zastupa Brozovog unuka Josipa zvanog Joška.

On je naveo da punomoćnici nasljednika nisu učestvovali u popisu stvari iz sefa Predsjedništva SFRJ pošto nisu ni bili pozvani.

Šta se tačno nalazi u trezoru niko tačno ne zna, a prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, tu bi moglo da se nađe "11 vreća" sa posljednjih šest Titovih plata, nakitom i zlatom, kao i njegovim autorskim honorarima, piše Blic.

Popisu stvari iz sefa nisu prisustvovali ni predstavnici suda, pošto je Prvi osnovni sud dopisom iz Predsjedništva iz marta, kako je tada rekla portparolka suda Gordana Vuković, obaviješten da njegovo prisustvo popisu nije potrebno.

Popis je izvršila tročlana komisija na čelu sa savetnikom predsjednika Republike Oliverom Antićem. Popisu su, kako su prenijeli mediji, prisustvovali i savjetnik predsjednika general Milorad Simić i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Nenad Jevremović.

Nastavak ostavinske rasprave, koja je u decembru 2011. obnovljena pred Prvim osnovnim sudom, nije zakazan, jer se čeka da se završi procedura sa trezorom u Narodnoj banci.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika započela je, na zahtev njegovog pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983. godine. Nekadašnji Četvrti opštinski sud donio je rješenje o podjeli imovine 1989. godine, ali je Brozova udovica osporavala to rešenje.

Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza, pa je tada otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsjednika.

okjovankaŠta se sve nalazi u Titovoj zaostavštini

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se dieliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov. Tu je i kamen sa Mjeseca, poklon američkih astronauta.

Jovanka Broz: Najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj je lično moj

Jovanka Broz je do sada podnela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", bijeli "kadilak", "linkoln"...).

Ona tvrdi da je najveći broj stvari iz rezidencije u Užičkoj 15 bio njen i Titov, stečen u bračnoj zajednici.

 

 

Portal Analitika