Svijet

Vladajuća koalicija nastavlja 56 godina dugu vladavinu u Maleziji

okmalezija
V
ladajuća koalicija u Maleziji pobijedila je danas na parlamentarnim izborima, čime će nastaviti 56 godina dugu vlast, jer je uspjela da se uspešno suprotstavi najjačoj opoziciji do sada.

Vladajuća koalicija nastavlja 56 godina dugu vladavinu u Maleziji
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju komisije, koalicija Nacionalnog fronta premijera Nadžiba Razaka osvojila je prostu većinu, odnosno 112 od 222 mjesta u malezijskom parlamentu.

Tropartijska opoziciona alijansa, predvođena Anvarom Ibrahimom, osvojila je 57 mjesta, dok su preostala mjesta gotovo ravnomjerno pripala manjim partijama.

To je 13. uzastopna pobjeda Nacionalnog fronta na opštim izborima, od kako je Malezija stekla nezavisnost od Britanije 1957.

Na ovim izborima, vladajuća koalicija suočila se sa nikad čvršćom i jedinstvenijom opozicijom, koja se nadala da će uspjeti da pobijedi na osnovu tvrdnji o aroganciji vlasti, o zloupotrebi javnih fondova i o rasnoj diskriminaciji, navodi agencija AP.

Izborna komisija procjenjuje da je više od 10 miliona od ukupno 13 miliona onih s pravom glasa izašlo na birališta, što svjedoči o rekordnom odzivu od 80 odsto.

(B92)

 

Portal Analitika