Svijet

Sukobi na protestu islamista u Daki

protestislam2
J
edna osoba danas je poginula, a najmanje 45 je povrijeđeno, u glavnom gradu Bangladeša Daki u sukobu policije sa islamskim aktivistima koji su protestovali zahtjevajući da vlada donese zakon protiv bogohuljenja.

Sukobi na protestu islamista u Daki
Portal AnalitikaIzvor
Policija u prijestonici Bangladeša upotrebila je gumene metke da bi rastjerala nekoliko stotina islamskih aktivista koji su policajce gađali kamenicama.
Sukobi su izbili kada su aktivisti u centru Dake počeli da gađaju policiju kamenicama, izjavio je jedan zvaničnik policije. Neidentifikovani muškarac je poginuo, a najmanje 45 osoba je povrijeđeno.
Aktivisti su blokirali puteve i tako odsjekli Daku od ostatka zemlje, a policija je saopštila da su zapalili veliki broj prodavnica i najmanje 30 vozila. Vlasti su poslale više od 15.000 pripadnika snaga bezbjednosti u prijestonicu.protestislam

Nekoliko hiljada aktivista novoformirane organizacije Hefatdžat-e-Islam okupilo se u trgovinskom dijelu Dake Motidžhilu, zahtjevajući uvođenje zakona nakon što su, kako organizacija tvrdi, neki korisnici interneta nedavno na blogovima širili ateizam i laži o islamu.

Vlada Bangladeša, u kome je većina stanovnika islamske vjeroispovesti, nije prihvatila zahteve organizacije zato što su u Bangladešu na snazi sekularni liberalni zakoni.

 

Portal Analitika