Svijet

Vaskrs proslavljen širom svijeta

vaskrs3ok0505
M
ilioni pravoslavnih vjernika u svijetu slave Vaskrs. Početak ovog praznika označen je liturgijama koje su služene u mnogobrojnim pravoslavnim crkvama i hramovima. Liturgije su služene širom Rusije, Ukrajine, Rumunije, Grčke, kao i u Jerusalimu i Kairu, a čestitke pravoslavnim vjernicima u cijelom svijetu uputio je, između ostalih, i američki predsijednik Barak Obama.

Vaskrs proslavljen širom svijeta
Portal AnalitikaIzvor

 

Vaskršnje liturgije služene su u svih skoro 30.000 parohija Ruske pravoslavne crkve, a centralnu liturgiju služio je ruski patrijarh Kiril u glavnoj moskovskoj katedrali - Crkvi Hrista spasitelja, kojoj je prisustvovalo skoro 5.000 ljudi, uključujući predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva
Jevanđelje je pročitano na 18 jezika, uključujući aramejski, kojim se govorilo u vrijeme Isusa Hrista, javio je Itar-Tas. 
Prema zvaničnim podacima, u svečanim večernjim liturgijama u više od 10.000 crkava i manastira u cijeloj Rusiji učestvovalo je oko četiri miliona ljudi i nije bilo narušavanja javnog reda i mira, za koji se staralo više od 72.000 policajaca.

Slavi se i u Jerusalimu: Desetine hiljada pravoslavnih hodočasnika iz cijelog svijeta slavi Uskrs i u Jerusalimu, nakon što su juče, na Veliku subotu, mnogobrojni vjernici učestvovali u ceremoniji Svetog ognja u jerusalimskoj Crkvi Svetog groba, u okviru godišnjeg rituala koji datira iz 4. vijeka i simboliše uskrsnuće Isusa Hrista. 
Hiljade izraelskih policijaca razmješteno je u i oko crkve, podignute na mestu gde je, po hrišćanskom vjerovanju, Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo, kao i u obližnjim ulicama. vaskrsok0505 Jerusalimski patrijarh Teofil III je ušao u crkvu ne čelu procesije svještenika, kaluđera i visokih zvaničnika.

Sveti plamen je brzo zapalio svijeće koje su držali vjernici, od kojih su mnogi dodirnuli plamen rukama, tvrdeći da ne peče, a sveta vatra je prenijeta najpre u obližnju Crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu, a zatim avionima u pravoslavne zemlje.
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osudila je, međutim, Izrael da je prouzrokovao nebrojene teškoće palestinskim hrišćanima, ali i muslimanima da bi došli do svojih svetih mijesta. 
Crkva Svetog groba koju dijele grčki, jermenski, sirijski, etiopski pravoslavci, egipatski kopti i rimokatolici, jedno je od najsvetijih mesta u hrišćanstvu i u fokusu je proslave Uskrsa. 
Rimokatolici su slavili Uskrs ove godine 31. marta, ali su katolici u Svetoj zemlji, uključujući one iz Nazareta, odlučili da ove godine prvi put obilježe ovaj praznik kada i pravoslavni vjernici, kao znak ekumenskog jedinstva.

U Ukrajini na liturgiji najviši državni zvaničnici Poglavar kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije mitropolit Vladimir predvodio je ponoćnu liturgiju na trgu ispred Sveto-uspenjske crkve Kijevsko-pečorske lavre, u kojoj je učestvovalo više hiljada vjernika. 
Liturgiji su prisustvovali i premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, predsjednik skupštine Vladimir Ribak, članovi vlade i narodni poslanici, dok je predsjednik Viktor Janukovič prisustvovao službi u Sveto-vladimirskoj sabornoj crkvi u Sevastopolju.vaskrs34ok0505

Liturgija služena i u Egiptu: Patrijarh Koptske pravoslavne crvke Tavadros II služio je uskršnju liturgiju u Kairu, poželjevši svim vjernicima bezbjednost i prosperitet u istoj crkvi koja je prije nekoliko nedelja bila poprište sektaških sukoba. 
Višečasovna večernja služba, kojoj su prisustvovali istaknuti zvaničnici i američka ambasadorka u Egiptu En Paterson, održana je uz jake mjere bezbjednosti. 
Egipatski pravoslavni hrišćani Kopti čine oko 10 odsto od ukupno 90 miliona Egipćana, a sukobi hrišćana i većinskih muslimana u ovoj zemlji sve su češći otkako je u ustanku 2011. godine svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak
Vaskršnje liturgije služene su i u pravoslavnim crkvama u Rumuniji, čiji je patrijarh Danijel u poslanici posebno istakao značaj rimskog cara Konstantina i njegove majke Jelene kao branilaca slobode hrišćana, podsećajući da se ove godine obeležava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

(tanjug, B92)

Portal Analitika