Svijet

Hanif Kurejši prevaren za 120.000 funti životne ušteđevine

kureisi
L
ondonski pisac i autor bestselera Hanif Kurejši izgubio je životnu ušteđevinu od 120.000 funti, nakon što je postao žrtva prevare.
Hanif Kurejši prevaren za 120.000 funti životne ušteđevine
Portal AnalitikaIzvor

Kureiši, najpoznatiji po djelu “Buda iz predgrađa”, rekao je da je izgubio novac nakon što je bio ubjeđen da ga uloži u posao sa nekretninama. Sumja se da je čovjek koji je predložio investiciju Kurejšiju za sličnu količinu novca oštetio i još nekoliko drugih klijenata i “prijatelja”.
Pisac, koji priznaje da malo zna o kompleksnim finansijskim poslovima, rekao je da je poslušao savjet ovlašćenog računovođe firme “Fišer Filips” iz sjevernog Londona, sa kojim ga je upoznao njegov agent još 2011. godine.
Kurejši je naveo da je izgubljeni novac bio namjenjen za “pokrivanje uspona i padova” njega kao pisca.
Kompanija “Fišer Filips”, za koju se smatra da ima veliki broj klijenata poznatih javnosti, juče je oštro demantovao svoje učešće, i rekao da je zapravo njihov bivši partner Adam Voriker ovu prevaru uradio potpuno sam. Voriker je inače izbačen iz “Fišer Filipsa” prošlog juna.

Kurejši o prevarantu: Bio je vrlo šarmantan: - Pitao sam mog agenta da li bi mogao da mi preporuči nekoga da mi sredi račune. “Fišer Filips” je potom poslao čovjeka, koji je bio vrlo koristan i šarmantan. On mi je i predložio ovu investiciju, kao i da su u nju ušli i mnogi drugi klijenti i pisci. Pomislio sam da je to u redu, s obzirom da čovjek radi za vrlo uglednu firmu koja posluje već 60 godina - ispričao je Kureiši.
On je ispričao kako je najprije uložio 50.000 pa još 70.000 funti, kao i da je to bilo u maju prošle godine.
- Sledeće što znam jeste da sam dobio poziv od “Fišer Filipsa”, gdje su mi rekli da je Voriker dobio otkaz i da bi trebalo da porazgovaram sa svojim advokatima. Rečeno mi je i da postoji mala mogućnost da dobijem nazad svoj novac - kaže Kureiši.
On je istakao i da je “Fišer Filips” negirao da bilo šta zna o ovom poslu, da su odbili da mu se izvine, obeštete, i uopšte sastanu sa njim. Kureiši, zajedno sa još dvije žrtve ove prevare, planira pokretanje tužbe protiv “Fišer Filipsa”.
Inače, Adama Vorikera, policija je uhapsila još u martu, ali optužnica do danas nije podignuta. Policija je potvrdila da se radi o muškarcu od oko 40 godina, uhapšenog zbog lažnog predstavljanja i krađe.

(blic.rs)

Portal Analitika