Svijet

Odbačena molba crkve za pomilovanje Timošenkove

oktimoshenko
P
redsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio je danas molbu većine crkava da povodom praznika Uskrsa pokaže milost i amnestira bivšu premijerku Juliju Timošenko, javila je danas Vjerska informativna agencija (VIA).

Odbačena molba crkve za pomilovanje Timošenkove
Portal AnalitikaIzvor

"Pomilovanje Julije Vladimirovne Timošenko predstavljalo bi pred Bogom izraz dobrog djela", poručili su velikodostojnici.

Molbu su potpisali najviši predstavnici dvaju od tri pravoslavne crkve, kao i grkokatolici, katolici, baptisti i pentekostalci. Izostala je pravoslavna crkva koja je u jedinstvu sa Moskvom.

Crkve su sličan apel uputile Janukoviču i prošlog Uskrsa. Julija Vladimirovna Timošenko (52), koja je po obrazovanju ekonomistkinja, bila je premijerka Ukrajine u periodu od 2007. do 2010. godine.

Osuđena je na sedam godina zatvora 11. oktobra 2011. zbog sklapanja navodno nepovoljnog ugovora o isporuci sibirskog gasa Ukrajini. Kao premijerka, za svoj rad "na dobro Ukrajine", primila je priznanja Carigradske i Jerusalimske patrijaršije i Vatikana. Radila je na prevazilaženju dubokih međupravoslavnih i međuhrišćanskih podjele u zemlji.

Odnos ukrajinskih vlasti prema vođi "narandžaste revolucije" 2004. postao je prepreka u odnosima između Kijeva i Evropske unije.

Pre pet dana, Evropski sud za ljudska prava presudio da je hapšenje Timošenko bilo "proizvoljno i nezakonito".

 

 

Portal Analitika