Svijet

Izrael i Sirija na ivici rata?

oksirija
I
zraeslki napadi na teritoriji Sirije znače objavu rata, poručuje zamjenik sirijskog šefa diplomatije Faizal al Mekdad.

Izrael i Sirija na ivici rata?
Portal AnalitikaIzvor

On je u intervjuu za američki CNN rekao da poslednji vazdušni napadi predstavljaju savezništvo Izreala i, kako se izrazio, islamskih terorista.

Izraelska armija razmjestila je raketni odbrambeni sistem na sjeveru zemlje, nakon izvještaja o izraelskim vazdušnim udarima u susjednoj Siriji, na čijoj meti je bilo oružje za koje se vjerovalo da je namijenjeno ekstremistima iz libanskog Hezbolaha.

Armija je saopštila da je premjestila baterije "gvozdena kupola" u nedjelju u okviru procjena situacije.

Takav korak uslijedio je nekoliko sati nakon što je Izrael izveo vazdušni udar u Damasku, kako je rekao jedan obavještajni oficir.

"U napadu protekle noći, kao i u prethodnom napadu, gađane su zalihe projektila 'fateh-110' koje su dostavljene iz Irana Hezbolahu", rekao je neimenovani zapadni izvor, prenio je Rojters.

Sirijska državna televizija javila je da su izraelski projektili rano jutros pogodili jedno vojno postrojenje sjeverno od prestonice Damaska.

Izrael je odbio da komentariše ovaj napad.

Anonimni izraelski zvaničnici juče su potvrdili da je izveden vazdušni udar Izraela na Siriju, čija je meta bila isporuka unapređenih raketa koje su, kako se vjeruje, namijenjene libanskoj šiitskoj organizaciji.

Udari Izraela na teritoriju Sirije izvedeni su u trenutku kada SAD razmatraju kako da odgovore na nagovještaje da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje u građanskom ratu koji traje više od dvije godine.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je više puta upozorio u poslednjih nekoliko nedelja da je Izrael spreman na vojnu akciju kako hemijsko i drugo oružje ne bi narušilo ravnotežu snaga u regionu.

Pojačana izraelska aktivnost povisila je napetost sa Sirijom, Hezbolahom i Iranom, koji ih podržava.

Gvozdena kupola štiti Izrael od raketa kratkog dometa. Hezbolah ima na hiljade takvih projektila.

(B92)

 

Portal Analitika