Abiznis

Kalač: Pomoć tražilo 115 klijenata i žiranata

Bankarskom ombudsmanu se u prva tri mjeseca za pomoć obratilo 70 žiranata i 45 klijenata finansijskih institucija, a prigovori su se najviše odnosili na kreditne aranžmane sklopljene u periodu od 2005. do 2009. godine.

halil
B
ankarskog ombudsmana Halila Kalača, u prvom kvartalu ove godine, posjetilo je 59 klijenata, telefonom mu se obratilo njih 48, a poštom osam.

Kalač: Pomoć tražilo 115 klijenata i žiranata
Portal AnalitikaIzvor

Kalač je agenciji Mina-business kazao da mu se, u odnosu na prošlu godinu, obratilo 15 odsto manje klijenata.

„Taj pad govori da je prisutno saznanje o mogućnosti zaštite finansijskih prava pred Bankarskim ombudsmanom, što je uticalo na smanjenje broja klijenata i žiranata koji su kontaktirali ombudsmana telefonom“, objasnio je Kalač.

On je saopštio da je u prva tri mjeseca ove godine, procesuirao 18 postupaka, po podnijetim zahtjevima za zaštitu finansijskih prava klijenata i žiranata. Od ukupnog broja vođenih postupaka 11 se odnosi na klijente, a sedam na žirante.

Najviše prigovora bilo je iz Podgorice, Pljevalja, Nikšića i Rožaja, a da od ukupno 18 pokrenutih postupka, okončano je 14, a četiri su u toku.

Prigovori klijenata i žiranata, prema riječima Kalača, u najvećem broju odnosili su se na sklopljene kreditne aranžmane i žiranstva u periodu kreditne ekspanzije, od 2005. do 2009. godine.

Kalač je dodao nije dostavljen nijedan prigovor koji se odnosi na sklopljene kreditne aranžmane iz ove godine.

On je rekao da je od 115 klijenata i žiranata koji su se obratili Bankarskom ombudsmanu, njih 57 upućeno na vođenje internog postupka pred bankom odnosno mikrofinansijskom institucijom (MFI).

„Klijenti prije podnošenja zahtjeva za zaštitu finansijskih prava treba da okončaju interni postupak pred bankom, odnosno MFI“, podsjetio je Kalač.

Kako je naveo, 21 klijent tražio je savjet za postupke koje vode pred nadležnim sudovima za zaštitu svojih finansijskih prava, dok je 12 žiranata tražilo savjet kako da se zaštite od posljedica koje imaju zbog falsifikovane dokumentacije žiranta.

„Jedan broj klijenata i žiranata, njih 62, tražili su savjet kako da se zaštite od toga što vraćaju klijentov kredit. Zašto se od njihove zarade ili penzije zahvata više od 50 odsto radi vraćanja kredita, obratilo se 15 klijenata i žiranata. Na spore sudske postupke žalilo se njih pet“, dodao je Kalač. (Mina business)

 

 

Portal Analitika