Abiznis

Bojanović: Očekujemo rješenje za Boksite u utorak

0405jama
R
adnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su proveli i devetu noć u jami Biočki stan, iscrpljeni su, ali se nadaju da će njihovi problemi biti riješeni u utorak na sjednici Vladine Komisije za ekonomsku politiku (KEP).

Bojanović: Očekujemo rješenje za Boksite u utorak
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, jutros je obišao oko 30 rudara koji se nalaze u jami Biočki stan.

"Rudari su fizički iscrpljeni, ali se nadaju da će rješenje biti pronađeno u utorak na sjednici Vladine Komisije", rekao je Bojanović agenciji Mina-business.

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, ranije je najavio da će na sjednici KEP-a tražiti od ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da saopšti kakve su perspektive Rudnika boksita u kratkoročnom i dugoročnom pogledu i predloži šta Vlada u tom smislu može preduzeti.

Lazović je agenciji Mina-business rekao da će to tražiti zbog zainteresovanosti za sudbinu zaposlenih, bez obzira na, kako je kazao, neodgovoran odnos poslodavca.

Sjednici bi trebalo da prisustvuju i predstavnici sindikata nikšićke kompanije.

U jami Biočki stan protestuje grupa rudara nezadovoljna što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada EUR.

Rudari su tražili pozajmicu za isplatu septembarske zarade i po 250 EUR od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada. Sada traže isplatu svih sedam zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada EUR. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

 

 

Portal Analitika