Zanimljivosti

Pasivno pušenje pogubnije za djevojke

pasivnook
D
o sada je više studija pokazalo da pasivno pušenje može imati ozbiljne posljedice po zdravlje nepušača, a nova studija australijska studija pokazuje da su riziku od bolesti znatno izloženije žene.

Pasivno pušenje pogubnije za djevojke
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objavljeno u časopisu “

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

”, djevojke u ranim dvadesetim su znatno izloženije riziku od bolesti izazvanih pasivnim pušenjem od svojih vršanjaka suprotnog pola.


Naučni tim Univerziteta Zapadne Australije sproveo je istraživanje koje je obuhvatilo više od hiljadu mladih osoba nepušača nepušača, sa fokusom na pušačke navike u njihovom domu. Ispitanici su rođeni u periodu od 1989. do 1992. godine, a praćene su aktivnosti povezane sa duvanskim dimom prije svega kod njihovih roditelja, a potom i ostalih ukućana.
Studija je pokazala da je skoro svako drugo dijete u svom domu izloženo pasivnom pušenju, a na osnovu uzoraka krvi utvrđeno je da su tinejdžerke mnogo izloženije riziku od većeg holesterola i srčanih oboljenja, prenosi B92.
Australijski naučnici tvrde da je istraživanje od velikog značaja u razumijevanju posljedica pasivnog pušenja i najavljuju da će sljedeći korak biti usmjeren ka objašnjenju zašto su žene izložene duvanskom podložnije rizicima od muškaraca.

Portal Analitika