Svijet

Najtraženija teroristkinja u Americi je tetka repera Tupaka Šakura

0405-Tetka-Tupaka
N
a listi najtraženijih kriminalaca jedno ime izdvaja se zbog jednostavne činjenice da je riječ o jedinoj ženi na tom spisku. Riječ je o Džoan Česimard, pripadnici Crne oslobodilačke vojske (BLA), koja je 1973. godine hladnokrvno ubila policajca, zbog čega je osuđena na doživotnu kaznu zatvorta. Ipak, ona je 1979. godine pobjegla iz zatvora, i danas živi na Kubi, prenosi Blic.rs.

Najtraženija teroristkinja u Americi je tetka repera Tupaka Šakura
Portal AnalitikaIzvor

FBI i država Nju Džersi nude dva miliona dolara kao nagradu za informacije koje bi dovele do njenog hapšenja. To je i dalje malo vjerovatno, s obzirom na to da ne postoji sporazum između Amerike i Kube o ekstradiciji. Inače, vjeruje se da je kubanska Vlada pomogla u skrivanju oko 70 begunaca iz SAD.

Česimard (65) se više ne smatra pretnjom, ali se na listi FBI nalazi kao domaći terorista. Ona je poznata i kao Asata Šakur, i tetka je pokojne zvijezde hip-hopa Tupaka Šakura.

Još jedan reper - Komon, 2000. godine objavio je “Pjesmu za Asatu”, poslije susreta sa njom u Havani. Pjesma je postala još kontraverznija pošto je njenog autora aktuelna prva dama SAD Mišel Obama 2011. godine pozvala na jedan od događaja u Bijeloj kući.

Portal Analitika