Društvo

Danas se obilježava Međunarodni dan vatrogasaca

0405-Vatrogasci
P
redsjednik strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore Milan Bojović kazao je za radio Antena M da nije zadovoljan položajem vatrogasaca u našoj zemlji.

Danas se obilježava Međunarodni dan vatrogasaca
Portal AnalitikaIzvor

Male plate, stare uniforme, samo su neki od problema s kojima se naši vatrogasci suočavaju.

- Tražimo isti koeficijent za vatrogasce u Ulcinju i u Beranama, iste uniforme i da na nivou Crne Gore bude mreža komunikacije, a ne kao sada – recimo, ja ne mogu da dobijem kad zovem sa fiksnog, stalno pokazuje zauzeće, rekao je Bojović.

Velika je nepravda, smatra Bojović, prema službi koja je veoma bitna za, kako kaže, normalnu i srećnu državu. Ipak nailazi na neku svijetlu tačku u svemu tome.

- Nova auta su dobro opremljena i to je velika sreća. Usavršavamo se koliko je moguće, i što se tiče radne snage radi se na tome, smatra Bojović.

Da u opisu posla vatrogasaca nije samo gašenje plamena, govori član izvršnog odbora Sindikata Službe zaštite i spašavanja Goran Knežević.

- Od spašavanja iz udesa, elementarnih nepogoda, vađenje utopljenika, spašavanje životinja... Služba zaštite i spašavanja sve radi, rekao je za radio Antena M Knežević.

Uprkos nesrazmjernom odnosu plata i opasnosti koji posao vatrogasca sa sobom nosi, Knežević kaže da s ljubavlju radi.

- Ponosan sam na to što smo u nekoliko većih udesa, uključujući i željezničku nesreću, prvi pritekli u pomoć, ne žaleći trud, objasnio je Knežević.

Saša Kovačević koji se bavi, kako kaže, tim humanim poslom još od davne 1996. godine s puno topline opisuje svoj posao.

- Provedete na primjer tri mjeseca na poslu vatrogasca i to toliko uđe u krv da radite i sljedeće godine. Imamo ljude koji su 15 godina sezonci, znači rade tri mjeseca i opet se vraćaju našem poslu, rekao je Knežević.

S druge strane, godišnji ljekarski pregledi često vatrogasca koštaju posla.

- Pregledi su isti za momka od 20 godina koji počinje da radi i onoga od 60 godina a to je nenormalno izvesti, s obzirom na to kako se danas živi i radi, objasnio je Knežević.

Uzimajuću u obzir 24-časovno radno vrijeme, biti vatrogasac nije posao na kojem bi vam neko pozavidio, jer, kako kažu, to su ljudi koji ulaze tamo odakle svako bježi.

- Svako bježi sa mjesta požara, a vi idete tamo da spašavate ljude. To je ta humanost, pomaganje, koje je najljepši dio ovoga posla. Proradi adrenalin. Kad bi gledali dugu stranu medalje, ne vidim ništa lijepo tu, zaključio je Knežević.

Ipak, zamjenik načelnika Službe zaštite i spašavanja u Podgorici Zoran Popivoda nada se će vrijeme koje dolazi biti bolje za njih te da će biti zadovoljni ukoliko bi se barem primakli ugledu koji uživaju vatrogasci u drugim zemljama u svijetu.

Portal Analitika