Svijet

Španci i dalje pesimistični po pitanju politike i ekonomije

0405spanci
P
rema rezultatima ankete objavljenim juče, podrška javnog mnjenja španskoj vladajućoj partiji je opala nakon korupcionaškog skandala na visokom nivou, a Španci su i dalje pesimistični po pitanju politike i ekonomije.

Španci i dalje pesimistični po pitanju politike i ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

Polovina anketiranih Španaca smatra da je politička situacija "veoma loša", a korupciju stavlja na drugo mjesto poslije nezaposlenosti pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnjenja koji je sproveo u aprilu državni Centar za sociološka istraživanja (CIS).

Na uzorku od 2.482 ispitanika se vidi da su rekordna stopa nezaposlenosti od 27 odsto, politička korupcija i mjere štednje uticali na pad popularnosti i podrške dvijema glavnim poličkim partijama u zemlji - vladajućoj Narodnoj partiji (PP) i socijalističkoj partiji (PSOE).

Ukoliko bi sada bili sazvani opšti izbori, Narodna partija premijera Marijana Rahoja dobila bi samo 34 odsto glasova u odnosu na 44,6 odsto glasova koliko je dobila na izborima u novembru 2011, a PSOE samo 28,2 odsto u odnosu na 33,4 odsto godinu dana ranije.

Najnovija anketa je pokazala da 56 odsto stanovništva "nema povjerenja" u Rahoja, a 53 odsto nema povjerenja u lidera PSOE Alfreda Rubalkabu.

Takođe, Španci su zabrinuti zbog ekonomije i više od polovine ispitanika ocijenilo je situaciju kao "veoma lošu", dok 36 odsto smatra da će ona biti još gora za godinu dana.

Sledeći opšti izbori trebali bi biti održani u Španiji 2015. godine.

Ulični protesti su postali normalna pojava u Španiji u kojoj je preko milion ljudi demonstriralo na prvomajskim protestima, međutim svi ti protesti su imali malo odjeka i uticaja na vladinu politiku.

izvor: blic rs

Portal Analitika