Svijet

Obama: Impresivan napredak Meksika

1804-obama
A
merički predsjednik Barak Obama pozdravio je "impresivan napredak" Meksika i apelovao na građane SAD da napuste stereotipe koje imaju o toj srednjoameričkoj zemlji.

Obama: Impresivan napredak Meksika
Portal AnalitikaIzvor

"Neki Meksikanci mogu da pomisle da SAD ne poštuju ovu zemlju i da mi pokušavamo da se umiješamo u meksička unutrašnja pitanja, ili da hoćemo da se izolujemo", rekao je Obama tokom svoje 24-cašovne posjete Meksiku.

On je kazao da su, kada je riječ o Meksiku, odnosno SAD, stavovi građana dvije zemlje puni stereotipa.

"Uprkos jakim vezama i vrijednostima koje nas povezuju, stavovi građana dvije zemlje su nekada u okovima stereotipa. Neki Amerikanci Meksiko vide samo kroz prizmu senzacionalističkih naslova o nasilju i o prelasku granica", rekao je Obama tokom obilaska Antropološkog muzeja u Meksiko Sitiju.

On je rekao da je u SAD jasno da je osnovni razlog nasilja u Meksiku droga.

"Priznajemo da najveća količina oružja koja se koristi u nasilju ovde dolazi iz SAD", rekao je predsjednik SAD, aludirajući na rat narko kartela u Meksiku.

"Vrijeme je da se prihvati nova realnost u Meksiku", istakao je, međutim, Obama i pozdravio "impresivan napredak" u toj zemlji.

Američki predsjednik je i u četvrtak odao priznanje svom meksičkom kolegi Enrikeu Penja Njijeti i njegovoj hrabrosti u sprovodjenju reformi u zemlji.

Govoreći o ekonomskom napredku u Meksiku, on je rekao da Meksikanci nemaju razloga da idu u inostranstvo u potrazi za boljim životom. "Ima mogućnosti da se uspije ovdje", rekao je Obama.

Obama je u petak završio svoju četvrtu posjetu Meksiku, odakle je otputovao u Kostariku.

Portal Analitika