Abiznis

DAN: Vrhovna revizija utvrdila da je "Pobjeda" blizu stečaja

0405pobjeda
Z
bog nemogućnosti "Pobjede" da redovno izmiruje obaveze iz poslovanja, postoji rizik da će Vlada otplatiti kredite kod Podgoričke i Erste banke od tri i tri i po miliona eura, za koje je izdala garancije 2009. i 2010. godine, utvrdila je Državna revizorska institucija, piše Dan.

DAN: Vrhovna revizija utvrdila da je "Pobjeda" blizu stečaja
Portal AnalitikaIzvor

- Ukoliko Vlada ne privatizuje "Pobjedu" postoji rizik od uvođenja stečaja, konstatovala je vrhovna revizija, a sa tom ocjenom je prema pisanju Dana saglasan i izvršni direktor "Pobjede" Lav Lajović.

- Menadžment Pobjede je u nekoliko navrata,a posebno na posljednjem, trećem, neuspjelom tenderu, iskazao stav da je privatizacija jedino zakonsko i na duži rok održivo rješenje za poslovanje Pobjede, kazao je Dan-u Lajović.

DRI u izvještaju o reviziciji državni garancija izdatih 2010. i 2011. je konstatovala minus "Pobjede" od 21,6 miliona na kraju 2011, veći za 3,2 miliona od iznosa akcijskog kapitala.

Kako piše ovaj list, ministarstvo finansija je, zbog nemogućnosti ovog preduzeća da izmiruje kredit kod Podgoričke banke, krajem 2011.uplatilo 992 hiljade eura. DRI je utvrdila da Ministarstvo nije zaključilo ugovor o regulisanju međusobnih odnosa sa Vladom i "Pobjedom", iako je prošlo godinu i po.

- Ministarstvo finansija je izdalo "Pobjedi" garancije za kredite kod Podgoričke banke i Erste banke od tri i tri i po miliona eura, 2009. i 2010.godine, za pomoć restruktuiranja tog preduzeća.

- "Pobjeda" je od tri miliona eura trebalo da za nabavku instalacija mašina i opreme rasporedi 570 hiljada eura. Međutim, prema revizorskim izvještajima, nije izvršena nabavka opreme, kako je predviđeno modelo finansijskog struktuiranja. Uočava s i da nije konsolidovala poslovanje i ostvarene rezultate projektovane predlogom finansijskog restruktuiranja, konstatovala je DRI, piše Dan.

- Zbog toga što još nije ostvaren cilj predviđen modelom, to jest ne može se konsolidovati poslovanje, DRI zaključuje da se dovodi u mogućnost nastavak poslovanja društva, piše ovaj list.

Portal Analitika