Zanimljivosti

Koliko je sati na Saturnu?

0405saturn
S
tudent Univerziteta Ajova Tim Keneli otkrio je da su procesi u Saturnovoj magnetosferi povezani sa godišnjim dobima planete i da se mijenjaju s njima. Ovo je pomoglo da se jasno definiše dužina dana na šestoj planeti od Sunca.

Koliko je sati na Saturnu?
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, ovo otkriće bi moglo da izmijeni naše razumjevanje Zemljine magnetosfere, ali i svih drugih planeta, objavljeno je na portalu Univerziteta “Ajova nau”.

- Srećan sam što sam doprinio našem razumjevanju Saturnove magnetosfere tako rano u svojoj karijeri. Nadam se da će se ovaj trend nastaviti – izjavio je Keneli, prenosi Blic.

Saturnova magnetosfera je treća najveća struktura u Sunčevom sistemu, poslije Sunca i Jupitera. Za razliku od Zemlje, koja ima vidljivu stjenovitu površinu i rotira jednom svakih 24 sata, Saturn se sastoji uglavnom od slojeva oblaka i tečnog gasa, od kojih svaki rotira oko planete svojom brzinom.

Ove različite rotacije otežavaju naučnicima da odrede vrijeme na Saturnu.

Prije nekoliko decenija, smatralo se da je tačna mjera dana određena uz pomoć jakog, prirodnog radio signala planete, takozvane Saturnove kilometarske radijacije (SKR), međutim podaci američke i evropske svemirske agencije – NASA i ESA – pokazali su drugačije.

Fizičar Donald Garnet i drugi naučnici otkrili su da Saturnovi sjeverni i južni polovi imaju sopstvene “SKR dane”, koji variraju u periodima od nekoliko nedjelja do nekoliko godina. Kako se ti periodi smjenjuju i prolaze kroz magnetosferu postalo je centralno pitanje misije “Kasini”.

Otkriće Tima Kenelija, međutim, jedno je od prvih direktnih opservacija promjena godišnjih doba u Saturnovoj magnetosferi.

Naučnici već neko vrijeme znaju da su procesi u Saturnovoj magnetosferi povezani, od aktivnosti koje generišu emisiju “kilometarskih radijacija” relativno blizu planete, do periodičnih “potpisa” koji se protežu milione kilometara dolje u “repu” magnetosfere. Oni, međutim, nijesu znali kako su ti procesi povezani.

Keneli je analizirao fenomen na osnovu podaka sa letjelice “Kasini” iz perioda između jula 2004. do decembra 2011, i došao do novih zaključaka. On je pogledao takozvane “protočne cijevi” (cilindrična područja svemira koja sadrže magnetno polje), sastavljene od vrelog, naelektrisanog gasa zvanog plazma.

Fokusirajući se na “cijevi” kada se formiraju, prije nego što imaju šansu da se rasiju pod uticajem magnetosfere, Keneli je otkrio da je pojavljivanje “cijevi” povezano sa aktivnostima na sjevernoj i južnoj Saturnovoj hemisferi, zavisno od godišnjeg doba.

On je ustanovio da, tokom zime na sjevernoj hemisferi, pojava “cijevi” je u korelaciji sa periodom “kilometarske radijacije” koja potiče baš na toj hemisferi. Slična korelacija “cijevi” i SKR primijećena je i na južnoj hemisferi tokom zime.

- Ove pojave su čvrsto ustrojene i prate promjenu godišnjih doba na Saturna, istakao je Keneli.

Njegovo otkriće će izmijeniti pogled na Zemljinu magnetosferu i Van Alenov pojas radijacije, koiji utiču na niz aktivnosti na plavoj planeti, od bezbjednosti svemirskih letova do satelitske i mobilne komunikacije.

Tim Keneli će sljedeće godine diplomirati i planira da doktorira na temu plazme.

foto: videojug.com

Portal Analitika