Region

Nikolić: Kosovo nikada neće biti država

0305nikoliokc
P
redsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je za izraelski list "Džeruzalem post" da Kosovo i Metohija nikada neće biti država, jer to ne može postati bez saglasnosti Srbije.

Nikolić: Kosovo nikada neće biti država
Portal AnalitikaIzvor


"Znamo da će Srbija biti izložena užasnom pritisku da prizna Kosovo, ali mi to nikada nećemo uraditi i bez saglasnosti Srbije, Kosovo neće biti država", naglasio je Nikolić u intervjuu datom uoči nedavne posjete Izraelu, koji je danas u potpunosti objavljen, prenosi Blic.



On je dodao da je taj pritisak "ekonomske prirode".



"Naravno, EU će reći da ako priznamo Kosovo, naša će djeca imati mnogo bolju budućnost. Ali mi to ne možemo uraditi. Ne radi se o nacionalizmu, ne radi se o mržnji. Radi se o ljubavi - ljubavi za naš sopstveni narod, za našu zemlju", istakao je Nikolić.



Osvrćući se na nedavno potpisan sporazum sa Prištinom u Briselu, on je rekao:



"Bili smo suočeni s dilemom - da li da budemo u stalnom sukobu s Albancima ili da riješimo to pitanje. Nismo imali mnogo moći u našim rukama. Imali smo dobre argumente i pravdu na našoj strani, ali medjunaordni mediji podržavaju Albance vrlo otvoreno. Tokom godina naš narod je bio primoran da napušta Kosovo i da se dozvolilo da se tako nastavi jednog dana bi se možda probudili i shvatili da tamo više nema našeg naroda. Zbog toga smo odlučili da podignemo pregovore na najviši mogući nivo."



Nikolić je dodao da se sada ne vodi rat, da se pregovara i da je on napisao pismo raznim zemljama da objasni da pregovori ne predstavljaju priznanje nezavisnosti Kosova.



"Činjenica je da smo osigurali mnogo više prava za srpsku zajednicu na Kosovu nego što su ih do sada imali", zaključio je Nikolić.

foto: blic.rs

Portal Analitika