Društvo

Viši državni tužilac Vesna Jovićević tužila MANS

0305mansok
V
iši državni tužilac u Podgorici Vesna Jovićević podnijela je tužbu protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zbog njihovih navoda da je prijavljivala netačne podatke o imovini Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa, saopšteno je iz te nevladine organizacije, javlja Mina.
Viši državni tužilac Vesna Jovićević tužila MANS
Portal AnalitikaIzvor


U MANS-u tvrde da je Jovićević prijavila da kuća njenog supruga u Rijeci Crnojevića ima 78 metara dvadratnih, umjesto 194 metara kvadratnih, i da je nije navodila u prijavama Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa sve do 2011. godine.



Jovićević se pominje kao jedan od kandidata za sljedećeg specijalnog tužioca, iako, navode u MANS-u, javnosti nije poznato koji rezultati je preporučuju za specijalnog tužioca.



“MANS će i pred sudom dokazati da je Jovićević prijavljivala netačne i nepotpune podatke o svojoj i imovini članova svoje porodice, što svakako da ne ide u prilog njenoj eventualnoj kandidaturi za specijalnog tužioca”, kazao je advokat te NVO,

Veselin Radulović

.



Prema njegovim riječima, tužba koja je podnijeta protiv MANS-a diskvalifikuje Jovićević kao državnog tužioca, posebno kao kandidata za specijalnog tužioca.



“Tužbom čiji autor je očigledno Jovićević jer je pisana i u prvom licu, zahtijeva se od suda da utvrdi da je MANS medijima dostavio podatke iz njenog imovinskog kartona, tvrdeći da ti podaci ne odgovaraju podacima koje je dostavila Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa. Dakle, radi se o zahtjevu kojim se traži utvrđivanje činjenica koje nijesu ni sporne među strankama. Nijedan student prava ne bi smio sa diplomom napustiti Pravni fakultet, a da ne zna da se tužbom ne može tražiti utvrđivanje činjenica”, kazao je Raulović.



Jovićević tužbom traži da sud naloži Danu, Vijestima i Dnevnim novinama da objave presudu iz ovog predmeta.



Radulović navodi da se radi o zahtjevu kojim se traži nametanje obaveze subjektima koji nijesu stranke u ovom postupku.



“Na kraju tužbe, Jovićević traži i od MANS-a naknadu štete od jedan euro zbog duševnih patnji,. Naravno, Jovićević nema dokaza koji bi potvrdili da je bilo koji navod MANS-a neistinit”, tvrdi on.



Radulović dodaje da je navod tužbe koji Jovićević nudi MANS-u da "u sezoni lova na korupciju, doplivaju 'čunom' njenog supruga, koji može da ih preveze bliže ka poznavanju Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom", ozbiljan razlog za pitanje na koji način ona obavlja svoje dužnosti državnog tužioca.



“Dakle, umjesto da se Jovićević zabrine i postidi činjenice da Crna Gora nema rezultata kada je u pitanju suzbijanje korupcije na najvišem nivou i da razmisli o svojoj odgovornosti, ona ismijava borbu protiv korupcije i Poglavlja 23 i 24”, kazao je Radulović.

Portal Analitika